Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Stark facklig kritik mot ny chef på ABB

Samtliga fack på ABB är kritiska till att Lena Eliasson utnämnts till ny personaldirektör för koncernens verksamhet i Sverige. Det är känt att kritiken har med hennes tidigare insats som chef för HR-center att göra, men Sifklubbsordförande Thord Wedin vill inte precisera vad den går ut på.
Publicerad
- Jag vill inte skinnflå någon enskild person i media. Vi har gjort en samlad bedömning och sagt nej till utnämningen, säger Thord Wedin.
- Men visst är det ovanligt att alla facken är så här kritiska, det betyder att vi ser mycket allvarligt på situationen.
Lena Eliasson har varit ansvarig för HR-center på ABB sedan det bildades i januari 2001. Det är en avdelning där man samlat kompetensen för personalfrågor sedan man avvecklat alla personalavdelningar ute på enheterna, med undantag att det finns en personalutvecklare per 300 anställda. Det är HR-center som fått hantera de stora neddragningarna och personalflyttningarna under de senaste åren.
Den 1 oktober tillträdde Lena Eliasson som ny personaldirektör för ABB:s verksamhet i Sverige. Hon är nu en av tre kvinnor i den nya ledningsgruppen på fem personer. Både Sif, Metall, CF och Ledarna var emot utnämningen. ABB:s Sverigechef Sten Jakobsson, som är ansvarig för rekryteringen, har i VLT, Vestmanlands Läns Tidning, sagt att de fackliga företrädarna inte kunnat förklara sitt ställningstagande.
Det är fel säger Thord Wedin.
- Han har naturligtvis fått all information. Men jag tror han hamnade i ett sådant läge att han inte kunde korrigera sig själv, därför att han redan lovat henne jobbet och processat det här internt. I alla fall vill jag tro att det är så.
Hur har Sifmedlemmarna reagerat?
- Jag har mest talat med de förtroendevalda och de tycker vi gjorde rätt.
Lena Eliasson säger till Siftidningen att hon inte vet vad kritiken handlar om då facken inte konkretiserat den. Hon har inte heller haft någon föraning om att man skulle vara så negativ till hennes utnämning.
- Under min tid på HR-center har jag haft regelbundna möten med facken. Och min uppfattning är att vi haft ett gott samarbete, ingen negativ kritik har framkommit.
Hon säger att fackens inställning ger henne en tråkig start.
- Men jag känner mig trygg i min roll och vet att jag har ett brett stöd i organisationen och i ABB:s ledning. Jag har fått hundratals mejl med positiva kommentarer både från chefer och medarbetare inom ABB och även lokalt fackliga förtroendevalda har hört av sig och gratulerat.
Thord Wedin säger att det som hänt självklart inte är någon bra utgångspunkt för någon av parterna.
- Men nu får vi väl se vad som händer. Vi är ju alla medvetna om situationen och jag hoppas vi nu kan fortsätta jobba utifrån ett öppet sinnelag och lägga det här bakom oss. Vi drar inte det här till någon central förhandling, nu sitter hon där som personaldirektör och vi går vidare.

ANITA TÄPP













Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.