Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Ständigt dessa fonder

Tjänstepension, ppm, pensionsfonder, barnens fonder, buffertsparande. Fem olika fondportföljer med olika fonder i varje. Känns de igen?
Publicerad

Det är mina olika fondportföljer men det skulle lika väl kunna vara dina. Eller mer provocerande: det kanske är dina men du vet inte om det. Vad menar jag med det?
Jo, du som jag har, antingen vi vill det eller inte, en mängd sparalternativ att ta ställning till. Vissa av dem, som ppm, har vi fått i knäet (du sparar per automatik i minst en ppm-fond) medan de andra sparformerna är mer eller mindre frivilliga. Vi kan för enkelhetens skull anta att du har tre av sparformerna, ppm, tjänstepension och pensionsfonder. Då är mitt tips, ägna några minuter att se över ditt sparande. Jag vet, det kanske känns oöverstigligt jobbigt men jag lovar att det är värt det. Din vinst kan bli mer pengar och ökad trygghet för dina anhöriga. Låt mig börja med det sista. För oavsett om det gäller ppm, tjänstepension eller din pensionsförsäkring så kan och bör du teckna efterlevandeförsäkring. Men försvinnande få har tagit vara på denna möjlighet när det till exempel gäller ppm. Skyddet innebär att till exempel din efterlevande maka/make får del av de pengar som betalats in för din räkning.

Mer pengar då? Ja, det är förstås inget jag kan garantera men du har sannolikt mycket att tjäna på att aktivt gör dina fondval. Ta ppm till exempel. Det är en relativt liten del av pensionsavgiften som går till premiepensionen, men om den placeras på ett bra sätt kan den så småningom bli en stor del av den slutliga pensionen. Varje extra procent i avkastning gör på sikt stor skillnad. Om tillväxten på pengarna exempelvis blir 9 procent i stället för 6 procent får du efter 25 år dubbelt så stort kapital. I reda pengar kan det utgöra skillnader på flera hundratusen i pension.
Men vinsten kan vara väsentligt mycket större än så. För om du ser ditt sparande i stort kan du balansera riskerna bättre. PPM är ju totalt sett bara är en liten del av det individuella sparandet. Du som har tjänstepension eller äger din bostad har ett mycket större kapital investerat där och kan följaktligen ta större risker med ditt ppm-sparande. Detsamma gäller dig som är höginkomsttagare med tjänstepension, eftersom premiepensionen kommer att stå för en mindre del av den framtida pensionen. Självklart gäller också det omvända. Om du exempelvis i ditt övriga sparande valt högriskfonder kan du kompensera detta med lågriskfonder hos PPM. Har du valt svenska fonder i en sparform bör du kanske välja utländska i en annan och så vidare.
Det generella rådet brukar vara att placera alla eller nästan alla pengar i aktiefonder så länge du har långt kvar till pensioneringen, eftersom det ger chans till bättre avkastning. När pensioneringen sedan närmar sig kan du flytta pengarna till säkrare räntefonder. Är du osäker på vilka fonder du ska välja så titta på avgifterna. Framför allt för dig som är ung hinner annars avgifterna med tiden äta upp en hel del av ditt sparande. I en sammanställning som tidningen Pensioner och Förmåner gjort beträffande avgiftsuttaget så kan någonstans mellan 13 procent och 48 procent försvinna i avgifter på 32 år. Du får helt enkelt mer pension för pengarna om man väljer en aktör med låga avgifter.
Slutligen, efter all hets om att fatta aktiva beslut, vill jag be dig att ta det lugnt. Ta för vana att kolla in ditt totala sparande kanske en gång om året, inte mer. Det är sällan bra för avkastningen att vara överaktiv. Och om dina fonder i ppm har gått dåligt något år är det inte hela världen om du har långt kvar till din pension.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.