Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

SSAB vill straffa sifare

Två dagars löneavdrag för att ha gått på en prisutdelning.
Publicerad
Claes Ström och Thomas Carlsson, representanter för Sif respektive Metall i SSAB Tunnplåts styrelse, blev inte varmt mottagna när de dök upp på Swedish steel price - evenemanget i Göteborg i november.
- Företagets vd Curt Johansson hälsade oss med orden "vad gör ni här", säger Claes Ström.
Både Claes Ström och Thomas Carlsson ansåg sig inbjudna till utdelningen, när de i ett brev i våras hälsades välkomna och ombads anmäla sig före den 31 maj i fjol.
- Men enligt Curt Johansson, var det ett felaktigt antagande, vi skulle ha väntat på en personlig inbjudan från honom.
Nu har de två fackliga representanterna mottagit varsin skriftlig erinran från SSAB Tunnplåts förhandlingschef Tommy Öhlund, där de beskylls för att allvarligt missbrukat sin förtroendeställning. Åtgärderna blir, enligt brevet, två dagars löneavdrag och att berörda fackklubbar ska stå för kostnaderna för den "otillåtna" resan.
Christer Ejderberg, regionchef för Sif Norrbotten, förhandlar just nu med SSAB. Först och främst kräver facket svar på ett antal frågor.
- Framför allt vill vi ha svar på om vd:n för företaget anses sig ha befälsrätt över styrelseledamöterna, säger Christer Ejderberg.
Om Sif inte gillar svaren kommer man att gå vidare. Claes Ström har jobbat på SSAB Tunnplåt i 37 år, varit fackligt aktiv i 23, och varit med i bolagsstyrelsen i tio år.
- Jag har aldrig blivit så kränkt. Det här är höjden av småaktighet. Hoppas att facket kan sätta stopp för sån här idioti. Jag förstår inte vad de håller på med, man tror nästan att det handlar om något annat personligt.
Tommy Öhlund, förhandlingschef på SSAB, avstår från att kommentera händelserna tills förhandlingarna är klara. Curt Johansson har inte gått att nå för en kommentar.

PERNILLA MATTSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.