Den som är mellan 40 och 49 år får en årslön i avgångsvederlag, plus ett startbidrag på 50 000 kronor och erbjuds ta del av ett sex månader långt kompetensväxlingsprogram i Trygghetsrådets regi.
Den som hunnit fylla 50 men inte 60 får ytterligare ett halvt års lön i avgångsvederlag.
Anställda som är 62 och äldre erbjuds 72,5 procent av lönen i förtida pension, medan den som är 60 eller 61 får individuella pensionslösningar.
Erbjudandet gick ut i början av mars med sex veckors betänketid. På den tiden ska en intresseanmälan lämnas in, sedan beslutar i första hand den närmaste chefen vilka som får gå.
- Det är inget dåligt erbjudande. Men inom facket tycker vi att man borde få mer tid på sig, säger Claes Ström, Sifklubbens ordförande.
- Det här kan ju förändra hela livscykeln för en del och man behöver tid att tänka så att man inte tar ett beslut för att sedan gå hem och räkna och komma fram till att man gjort ett misstag. Men i det här läget ska man ju bara lämna in en intresseanmälan och då finns det förhoppningsvis också en ångervecka.
Med en personalomsättning på 3 procent och en medelålder bland tjänstemän och arbetare på drygt 48 respektive knappt 44 år vill SSAB:s ledning se en generations- och kompetensväxling.
- Det är just för att det går så bra för SSAB som vi vill göra det här nu, eftersom det betyder att vi kan ge de här bra erbjudandena i stället för att ta till sämre lösningar, som varsel och uppsägningar, säger Per Ahl, personalchef inom inom division grovplåt, vid SSAB i Oxelösund.
Hur många av de 3 600 anställda som är mellan 40 och 59 år och de 800 som är 60 år och äldre som redan lämnat in en intresseanmälan är oklart.
Varför får de anställda bara sex veckors betänketid?
- Vi tror inte det leder till så mycket med längre betänketider. Vi vill att man ska prata om det här med sin chef och få igång en dialog om vad det innebär om man vill stanna kvar eller sluta. Och vi har fått tips om att en förlängning av betänketiden bara brukar leda till att dialogen försenas, säger Per Ahl.
Blir det fråga om uppsägningar om färre än 400 väljer att sluta frivilligt?
- Det får vi ta ställning till då, säger Per Ahl.
I generations- och kompetensväxlingen ingår också att man planerar att nyanställa 200 personer.
ANITA TÄPP