Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Snabba beslut för sjukutförsäkrade

I förra veckan tog Unionens a-kassa emot 1 100 personer som har mist sin sjukpenning. Deras ärenden handläggs nu så snabbt som möjligt.
Linda Svensson Publicerad

Vid årsskiftet tvingades 15 000 personer lämna sjukförsäkringen. De ska i stället genomgå ett introduktionsprogram hos arbetsförmedlingen för att sedan kunna söka jobb. I stället för sjukpenning eller sjukersättning ska de få aktivitetsersättning. A-kassan prövar ansökningarna och fastställer ersättningen, som sedan Försäkringskassan betalar ut.

Före jul krävde landets a-kassor att regeringen förenklade handläggningen av dessa ärenden. Unionens a-kasseföreståndare Inger Lindström ansåg bland annat att man borde kunna räkna ut ersättningen efter en schablon, i stället för att som i normala fall göra mycket grundliga beräkningar utifrån diverse intyg. Så har nu skett. Den 4 januari fick a-kassorna besked om att de ska göra en tvåstegsprövning av de personer som söker aktivitetsersättning på grund av att de tvingats ur sjukförsäkringen.

- Steg ett är väldigt enkelt. Vi kontrollerar att de har en fastställd SGI eller antagandeinkomst. Enligt förordningen ska vi anta att de uppfyller ett arbetsvillkor, och sedan gör vi en schablonberäkning av ersättningsnivån, säger Jeanette Mandl, försäkringsexpert på Unionens a-kassa.

Hittills har många fått den högsta dagersättningen, 680 kronor. Skulle det sedan visa sig vara felaktigt i den andra, slutgiltiga prövningen, behåller man ändå den högre ersättningen. Skulle det å andra sidan visa sig att man fått en preliminär ersättning som är för låg justeras den upp och skillnaden betalas retroaktivt när den andra prövningen är klar.

- Man kan vara trygg med att det aldrig kan bli lägre ersättning än den man först tillerkänns, säger Jeanette Mandl.

A-kassan hade förberett sig för en anhopning efter årsskiftet. Hittills har man lyckats hålla handläggningstiderna korta.

- Det har varit jättejobbigt för de här medlemmarna. Jag hoppas att det känner sig trygga med att de får pengar snabbt, säger Jeanette Mandl.

Skulle en person inte ha någon fastställs SGI eller antagandeinkomst gör inte a-kassan någon prövning, utan skickar ärendet vidare till Försäkringskassan för behandling. Personen kommer då att få en ersättning på 223 kronor per dag.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.