Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Smygstarta pensionen kan stå dig dyrt

Funderar du på att göra ett förtida uttag av pensionen? Kanske vill du komma i åtnjutande av pensionärsrabatter eller lockas du måhända av en omplacering för att få pengarna att växa några år innan du slutar jobba? Då bör du vara säker på att få behålla jobbet. Annars kan ditt beslut bli en ekonomisk katastrof.
Linda Svensson Publicerad 23 oktober 2009, kl 09:49

Från 61 kan den som vill börja lyfta inkomst- eller premiepension men fortsätta jobba. En del gör det för att kunna åka buss med rabatt. Andra ser chansen att göra placeringar som, om de faller väl ut, ger tusenlappar extra i plånboken på 65-årsdagen. Det senare var vad Carsten Karlström och hans fru hoppades på. De kontaktades av företaget Svenska pensionsgruppen som erbjöd sig att placera en del av pensionen, vilket skulle ge ett bättre efterlevandeskydd om Carsten eller hans fru skulle dö innan de plockat ut hela sin pension, berättar Carsten.

- Vi frågade vilka fallgropar som finns. "Inga" sade de. Det var svårt att motstå.

Inte heller i kontakten med Försäkringskassan eller a-kassan informerades de om riskerna med att göra ett förtida pensionsuttag.

Så, under några månader i våras, gick pengar från Carstens och hans frus allmänna pension till ett eget pensionssparande. När de insåg att hustrun riskerade bli av med jobbet stoppade de uttagen från den allmänna pensionen. Men det hjälpte inte. I september när Carstens fru blev halvtidsarbetslös gjordes avdrag på hennes a-kasseersättning. Hon får 200 kronor per arbetslös dag.

- Har man tillerkänts förtida uttag av pensionen så görs det, enkelt beskrivet, avdrag på a-kasseersättningen. Det påverkar nivån oavsett om man omplacerar sina pengar eller inte. Och det är viktigt att framhålla att det gäller även om man återtar det förtida uttaget, säger Jeanette Mandl, försäkringsexpert på Unionens a-kassa.

Magstarkt, tycker Carsten Karlström.

- Staten, med a-kassan som företrädare, agerar tjyv här. Man kan ju inte klassificera folk som pensionärer när de inte är det.

A-kassan säger att man förhåller sig till de lagar och praxis som råder.

- Förtida uttag av pensionen påverkar ersättningen från a-kassan otroligt mycket. Det spelar ingen roll om man inte disponerar pengarna, utan placerar dem i annat sparande. Det är det som är så eländigt. Man kan råka riktigt illa ut säger Inger Lindström, föreståndare på Unionens a-kassa.

Fakta

Den som någon gång fått förtida uttag av pension beviljad och blir arbetslös får 65 procent av sin tidigare lön i ersättning, i stället för normalt 80 procent. Dessutom påverkas nivån på a-kasseersättningen genom att ett avdrag görs för ett framräknat dagsbelopp av pensionen. Det kallas samordnad dagpenning.

Så här kan det se ut:

Kalle är arbetslös och får arbetslöshetsersättning. Han har sänt ett beslut till kassan där det framgår att han har beviljats förtida uttag av ålderspension med 10 800 kr/år.
Kalles dagsförtjänst innan samordning är 610 kr. Den samordnande dagpenningen blir:

610 x 0,65 = 396,50
10 800/260 = 41, 53
396,5 - 41,53 = 354, 97 - Kalles nya dagpenning blir 355 kronor

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.