Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Smålandsregionen bjöd på bio

Anna Ekergren, Bengt Persson, Maria Loventvos och Kerstin Erlandsson från Smålandsregionen inledde Unionenveckan med företagsbesök och avslutade med en biokväll.
- För oss handlar veckan om att synas och informera. Och var gör man det bättre än där medlemmarna är?, säger Maria Loventvos, ombudsman.
Lina Jonsson Publicerad

Är Unionen som en golfklubb där man blir medlem först efter några år?, undrade en förbipasserande på callcenterföretaget Go Excellent, ett av företagen ombudsmannen Maria Loventvos och fackliga rådgivaren Åse Ljungberg kommit för att informera om kollektivavtal och lönefrågor. Frågorna var många, vilket inte var oväntat då Kalmarföretaget alldeles nyligen bildat en Unionenklubb, eller rättare sagt en interimsstyrelse.

- Vi klubbar inte igenom beslutet förrän om några månader och till dess får vi kalla oss interimsstyrelse, säger Ulf Bexell, ordförande. 

Företaget Go Excellent är både gammalt och nytt. Verksamheten har funnits i den gamla chokladfabrikens lokaler i flera år, men har bytt namn många gånger och det nuvarande namnet har bara existerat ett år, ungefär lika länge som Ulf Bexell funnits på plats.

- När jag började kändes allt väldigt svårt. Man skulle hålla reda på säljteknik, abonnemang och service. Förvånansvärt mycket ansvar för den låga lön vi har, och där någonstans började tanken på en klubb växa fram. För att ge arbetsgivaren en motpart, säger han.

Sammanlagt har företaget cirka 350 anställda. Majoriteten är ungdomar som kommit direkt från en gymnasieutbildning.

- För ungdomarna är det här med facket en rätt komplicerad fråga. De är vilsna och vet inte vad de ska tillhöra eller vad de har för nytta av att vara med, säger Ulf Bexell, och får medhåll av arbetsmiljöombudet Catarina Lagesson.

- Vi hade en klubb för flera år sedan men intresset var inte så stort och det hela rann ut i sanden. Men den här gången är jag övertygad om att vi kommer att lyckas, sade hon.

Och det tror Åse Ljungberg och Maria Loventvos också. Under onsdagen kom ansökan efter ansökan in, och frågorna var ännu fler.

- Mycket handlar om varför man ska vara med. Hur mycket det kostar men också hur krångligt det är att byta. Många drar sig för pappersarbetet, men vi har förenklat blanketterna i år så det ska inte bli något problem, säger Åse Ljungberg.

Lagom till kvällen passade Smålandsregionen på att göra sig synliga vid filmstadens biograf, något de hoppas ska ge mersmak inför fredagens besök.

- Vi försöker träffa medlemmarna där de är och det här var ett bra sätt tycker vi, sade Maria Loventvos.  

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.