Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Småföretagare osäkra om framtiden

Medfinansieringen av sjukpenningen gör småföretagare osäkra, anser chefsekonomen på Småföretagen. Trots förbättrad konjunktur låter de hellre personalen jobba övertid än nyanställer. <br /> <br />
Publicerad
Nära hälften av de svenska småföretagen, 45 procent, planerar att skära kostnader under det närmaste året. Det framgår av en undersökning som Föreningssparbanken genomfört bland
4 551 småföretag under april månad.
Det är främst företag inom varuförmedling som skall minska personalkostnaderna, medan tillverkande företag i större utsträckning skall skära i sina inköpskostnader. Det är också i högre grad företag med svenska hushåll som slutkunder som skall skära i personalkostnaderna (50 %) jämfört med exportföretagen (37 %). Minst behov av personalneddragningar finner vi inom byggnadsindustrin (26 %).
- Att det är företag på den hushållsnära hemmamarknaden som har störst planer på att skära kostnader är förvånande med hänsyn till att lönsamheten ändå är god i jämförelse med andra typer av slutkunder, säger Cecilia Hermansson prognoschef på Föreningssparbanken.
Småföretagsbarometern visar att endast vart femte företag räknar med att ha fler sysselsatta inom de kommande tolv månaderna. Inom elektronik och partihandel är andelen kring 30 %, medan bland annat detaljhandeln samt hotell och restaurang endast har en andel kring 15 %.
- En bidragande orsak är medfinansieringen av sjukpenningen, Företagarna vet inte om de kommer att bli vinnare eller förlorare, och det skapar en stor osäkerhet. De låter hellre de anställda jobba övertid. Vi tror att sysselsättningen kommer att öka det närmaste året, men det kommer inte att bli som vid andra konjunkturuppgångar, företagarna är för rädda att dra på, säger Johan Kaisbergs, chefsekonom på Småföretagen.

HANS PETTERSSON


Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.