4 551 småföretag under april månad.
Det är främst företag inom varuförmedling som skall minska personalkostnaderna, medan tillverkande företag i större utsträckning skall skära i sina inköpskostnader. Det är också i högre grad företag med svenska hushåll som slutkunder som skall skära i personalkostnaderna (50 %) jämfört med exportföretagen (37 %). Minst behov av personalneddragningar finner vi inom byggnadsindustrin (26 %).
- Att det är företag på den hushållsnära hemmamarknaden som har störst planer på att skära kostnader är förvånande med hänsyn till att lönsamheten ändå är god i jämförelse med andra typer av slutkunder, säger Cecilia Hermansson prognoschef på Föreningssparbanken.
Småföretagsbarometern visar att endast vart femte företag räknar med att ha fler sysselsatta inom de kommande tolv månaderna. Inom elektronik och partihandel är andelen kring 30 %, medan bland annat detaljhandeln samt hotell och restaurang endast har en andel kring 15 %.
- En bidragande orsak är medfinansieringen av sjukpenningen, Företagarna vet inte om de kommer att bli vinnare eller förlorare, och det skapar en stor osäkerhet. De låter hellre de anställda jobba övertid. Vi tror att sysselsättningen kommer att öka det närmaste året, men det kommer inte att bli som vid andra konjunkturuppgångar, företagarna är för rädda att dra på, säger Johan Kaisbergs, chefsekonom på Småföretagen.
HANS PETTERSSON