Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Småföretagare fanns inte hos nummerupplysningen

Publicerad

Trots dyr annons:
Småföretagare fanns inte
hos nummerupplysningen

När du köper en annons i Gula Sidorna betyder det inte att du blir införd hos nummerupplysningen 118 118. De tillhör numera helt olika bolag.

Småföretagaren och SIF-medlemmen Marie Hagberg betalade 50 000 för en annons i telefonkatalogens Gula Sidor. Men de kunder som sökte hennes nummer hos nummerupplysningen 118 118 fick beskedet att hon inte finns som abonnent.
- Det är otroligt. I reklamen står det att om man köper annonsen så ska man finnas med i alla Telias nummerupplysningstjänster, säger Marie Hagberg som hyr ut personal till mediaföretag och är beroende av att lätt kunna nås per telefon.
Företaget Eniro, som ger ut Gula Sidorna, förklarade att Marie Hagberg inte hade någon egen telefonväxel och att det var därför hon inte fanns med i nummerupplysningen. Marie Hagberg hyr in sig i företagskollektivet Stallet i Stockholm som har gemensam växel.
Efter flera påstötningar blev Marie Hagberg till slut införd hos nummerupplysningen. Men det tog nio månader och hon vill inte ens tänka på hur många kunder hon har förlorat under tiden. Någon kompensation från Telia har det inte varit tal om.
- Snålt tycker jag. Flera av mina grannar här har drabbats av samma problem. Och det här betyder att tusentals andra småföretagare som arbetar som jag inte heller finns med i nummerupplysningen.
Eniro som ger ut Gula Sidorna och Rosa Sidorna är sedan i höstas ett börsnoterat bolag som bara delvis ägs av Telia. Bolagets verksamhet är skild från Telia, som ger ut telekatalogen för privatpersoner och som äger 118 118.
- Jag vill inte ge mig in i en diskussion om 118 118. Gula Sidorna är nu en helt ny produkt och har ingenting med 118 118 att göra, säger Stefan Östlund på Eniro.
- Visserligen använder vi samma databas. Men i övrigt är vi helt åtskilda, säger han.
Hur vet den enskilde abonnenten att olika bolag ger ut olika delar av telekatalogen?
- Vår logotyp står längst ner till vänster på våra kataloger.
Det står ju i era annonser att ett införande i Gula Sidorna innebär att man syns i samtligaTelias nummerupplysningstjänster. Varför gäller det inte Marie Hagberg?
- Ja, då får vi titta på det. Men det är också upp till den enskilde företagaren att se till att den finns synlig.
Marie Hagberg fanns med i Tele 2:s nummerupplysning. Hur kommer det sig?
- Det vet jag inte.

THOMAS HELDMARK© siftidningen 2001

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.