Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sluta låsa in anställda

Arbetsmarknaden i it-åldern brukar beskrivas som ett de snabba förflyttningarnas landskap. Korta anställningar tränger undan tillsvidarekontrakt.
Publicerad
Projektnomader är mer trendiga än trygghetsnarkomaner. Ombyte förnöjer. Man ska inte bita sig fast utan skynda vidare mot nya utmaningar och arbetsgivare.
Men många små och medelstora företag låser in sina medarbetare med konkurrensklausuler i anställningsavtalen. För att få jobbet tvingas du gå med på att inte börja ett annat jobb i samma bransch under en karenstid på ett till två år.
Säljaren Krister (se reportage, sid 16-21) tjänade efter tolv år på samma företag 21 000 kr i månaden. Han hade börjat som lagerkille och satt inte på några affärshemligheter. Ett konkurrerande företag erbjöd honom högre lön och tjänstebil och han skulle få kortare väg till arbetet. Men gamle arbetsgivaren hotade med skadestånd och åberopade ett par rader i kontraktet som Krister för länge sen glömt bort. Ett helt år måste han hålla sig borta från branschen, krävde vd:n.
Enligt ett kollektivavtal från 1969 mellan Saf och Sif, CF och Ledarna får konkurrensklausuler bara användas av arbetsgivare som har en självständig produkt- och metodutveckling. Men avtalet missbrukas. Allt oftare blir säljare, marknadsförare och programmerare utsatta för detta tidsbegränsade yrkesförbud. Ett IT-företag i Växjö satte fotboja på samtliga anställda, från receptionisten till vd.
Även om inte alla avtal med konkurrensklausuler håller för rättslig prövning är de ett hinder både för den enskildes utveckling och rörligheten på arbetsmarknaden. De inskränker varje människas rätt att byta jobb. Det är en kränkning av en mänsklig rättighet på samma sätt som när munkavleavtalen (se Siftidningen nr 10/01) tar ifrån människor deras yttrandefrihet. Att hindra någon att röra sig är lika allvarligt som att tysta en människa.
IT-ålderns konkurrensklausuler är det kanske tydligaste uttrycket för vår tids lojalitetsplikt mot arbetsgivaren. En sån plikt har funnits sedan tjänstehjonsstadgan och dess form av livegenskap. Tjänstefolket lydde under husbonden. De som var utan arbete kunde dömas för lösdriveri till spinnhus eller tukthus. Sifs chefsjurist Eva-Helena Kling skriver i sin arbetsrättskrönika (sid 47): "Man kan fundera över om inte en arbetstagares lojalitet är något en arbetsgivare måste förtjäna", till exempel genom att visa den anställde motsvarande lojalitet.
Kollektivavtalet från 1969 rekommenderar den f d arbetsgivaren att betala 60 procent av den tidigare lönen, om den anställde tvingas gå utan jobb på grund av karantänen. Men på Svenskt Näringsliv förs diskussioner om att riva upp avtalet. Det anses omodernt.
Varje arbetsgivare måste vinna de anställdas förtroende genom att erbjuda bra villkor, kompetensutveckling och en attraktiv arbetsmiljö. De som ändå önskar fortsätta sin yrkeskarriär på ett annat företag ska ha tack för den tid som varit i stället för bannor och hot om skadestånd. Näringslivet måste hänga med i tiden.
Björn Öijer

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.