Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Slotts senap i Uppsala läggs ned trots 60 miljoner i vinst

Ännu ett anrikt svenskt varumärke, denna gång Slotts senap, är på väg ur landet. I vår läggs fabriken i Uppsala ned och produktionen flyttas sannolikt till Polen.
Publicerad 17 september 2007, kl 12:00
I augusti fick de 52 anställda veta att ägaren Unilever skulle inleda en studie av effektiviteten vid fabriken.
Den 10 september skulle de få besked om vad som skulle hända.
- Det fanns tre alternativ. Att de skulle flytta mer volymer till Uppsala, att de skulle sälja fabriken till någon så att vi kunde fortsätta producera åt Unilever eller att de skulle lägga ned och flytta produktionen någon annanstans, säger Cecilia Stenius, Sifklubbens ordförande.
- Vi hoppades på att de skulle sälja till någon som också hade idéer om ytterligare tillverkning. Och eftersom fabriken funnits i 90 år och är ett anrikt svenskt märke hoppades vi att de skulle ta hänsyn till det.
Så blev det nu inte. Unilever har meddelat att fabriken läggs ned och produktionen troligtvis flyttas till Polen.
- Säger de troligtvis så blir det så, säger Cecilia Stenius.
Ledningen anser att fabriken inte kunnat drivas kostnadseffektivt de senaste åren, det vill säga inte varit tillräckligt lönsam. Orsaker som uppgetts är prispress från kunderna, konkurrens från andra fabriker och en negativ volymutveckling.
De anställda anser att bristen på marknadsföring varit ett minst lika stort problem.
- Sedan Unilever köpte oss 1999 har det stora bekymret varit att de inte satsat på marknadsföringen. Då hade vi mellan 55 och 60 procent av marknaden, i dag är marknadsandelen cirka 50 procent, säger Cecilia Stenius.
Ledningen har medgett att man brustit i marknadsföringen men har förklarat att Unilever kräver att varje enhet ska bära sina egna kostnader. Om man inte lyckas med det krymper också utrymmet för exempelvis marknadsföring.
Men den förklaringen har de anställda svårt att ta till sig.
- Vi vet att att produktionen sjunkit allt mer. Men vi har ändå gått med vinst, förra året med cirka 60 miljoner enligt de siffror vi fått se. Om vi gått med förlust hade beslutet varit lättare att förstå, säger Cecilia Stenius.
Medelåldern bland de anställda ligger runt 48 år, en del har arbetat på Senapsfabriken i 40 år. Vilken hjälp de nu får för att gå vidare är ännu oklart. Mbl-förhandlingar inleds i slutet av september.

ANITA TÄPP

Fotnot:
Tillverkningen av slottssenapen i Uppsala började 1919, men verksamheten har sitt ursprung i en ättiksfabrik som startade 1885.
Receptet på senapen tog en driftledare vid fabriken med sig från hemlandet Tyskland.
På 1960-talet började man också tillverka ketchup. I dag tillverkas elva senapssorter, tomatpuré och dessertsåserna O´hoj
1993 köpte Kraft General Foods fabriken av Marabou, 1999 tog Unilever över. Då fanns 101 anställda, i dag är de 52.
Unilever har 180 000 anställda över hela världen, i Sverige 1200. Fyra femtedelar av Unilevers svenska omsättning kommer från livsmedel, däribland också GB Glass och Milda bordsmargarin.
I fjol gjorde Unilever en vinst på 339 miljoner kronor i Sverige, vilket innebar en 50-procent ökning jämfört med föregående år. I våras tog Michael Treschow, tidigare ordförande i Electrolux och Svenskt Näringsliv, över ordförandeklubban.
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.