Efter en glåmig höst är det lättare att bli sjuk, immunförsvaret hänger också ihop med hur vi mår mentalt, säger Kjell-Olof Hedlund som är chefsmikrobiolog på Smittskyddsinstitutet.
En annan orsak till kräksjukans lindriga framfart kan också vara att förra året drabbades Sverige mycket hårdare. Det tycks vara så att vinterkräksjukan slår till hårdare vartannat år. Varför vet forskarna inte riktigt eftersom viruset förändras hela tiden. 2002 var något av ett rekordår då vinterkräksjukan sänkte nästan en halv miljon svenskar.
Vinterkräksjukan är inget nytt fenomen. Den finns omnämnd redan 1929, men det är de senaste 10-15 åren som den slagit till mot en stor del av befolkningen.
Den är smittsam, rent av rejält smittsam, men Kjell-Olof Hedlund vill ändå tona ner hysterin lite.
Det är inte så att alla på en arbetsplats blir sjuka bara för att en har vinterkräksjukan. Men sitter du bredvid någon som har viruset i kroppen eller om någon kräks på fikabordet då ligger man pyrt till.
Om du nu inte råkar vara en av de som kräksjukan inte biter på. Forskarna har nyligen upptäckt att ungefär var femte svensk är mindre mottaglig för viruset eftersom deras slemhinnor verkar sakna en receptor som fångar upp viruset.
För de som inte är lika lyckligt lottade kan man genom att hålla god hygien minska risken att bli sjuk. Någon annan botemedel finns inte.
Det som kännetecknar vinterkräksjukan är hastigt insjuknande, inte så sällan våldsamma kräkningarna och diarréer. Det som är lurigt med sjukdomen är att den kan komma plötsligt och gå över nästan lika fort. Personen känner sig frisk men i själva verket är han eller hon en vandrande viruslbomb.
- Man tror att man gör sina kollegor en tjänst genom att skynda sig tillbaka till jobbet eftersom symptomen är borta och man känner sig frisk. Men i själva verket gör man dem en björntjänst. Även om du känner sig frisk så fortsätter kroppen att utsöndra miljarder av partiklar i avföringen och smitta andra, säger Kjell- Olof Hedlund.
Det tar minst ett dygn för kroppen att rensa fritt från viruset. När kräkningar och diarréer har upphört ska man alltså stanna hemma minst ett dygn men helst två. Läs den där boken som du fick i julklapp, låt kroppen återhämta sig och tänk på arbetskamraternas hälsa.