I höstbudgeten presenteras flera förändringar av a-kassan. Igen. Fler ska lockas att gå med, vilket blir extra viktigt när man väntar sig en lågkonjunktur och ökad arbetslöshet. Runt 175 000 personer räknar arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin ska gå med tack vare förändringarna nästa år. En siffra som Peter Schönfeld tar med en nypa salt.
- Det är väldigt svårt att säga. Det som har hänt de här senaste 1,5 åren är att a-kassorna har tappat en halv miljon medlemmar. Även ett normalår, alltså före 2006, har 70 000-80 000 personer lämnat a-kassorna för att man blivit sjuk, pensionerats eller flyttat utomlands. Men fler har gått med. Nu har färre gått med. Det är svårt att säga hur det blir framöver.
Förutom en sänkning av avgiften med en femtiolapp ska inträdeskravet förändras. Det ska alltså bli lättare att gå med i en a-kassa.
- Det är det enda som är odelat positivt med förslaget. I dag är det onödigt krångligt. Man ska ha jobbat minst 17 timmar i veckan i fyra veckor under en ramtid av fem veckor. Och det har krävts närvaro, så vård av sjuka barn kan ha gjort att man inte har rätt att bli medlem i en a-kassa. Kommunal hade uppemot 10 000 som fick inträde i förbundet men inte i a-kassan. Så det är en bra och viktig förändring, säger Peter Schönefeld.
Hur avgiftssänkningen kommer att se ut och vilka konsekvenserna blir har inte samorganisationen hunnit titta på. Men Peter Schönefeld medger att ingen kan tycka att det är negativt att det blir billigare.
Han tycker också att det är bra att regeringen har klargjort hur man ser på ett a-kasseobligatorium, det vill säga ett tvång att gå med i en a-kassa. I budgeten skrotas förslaget.
- Vi anser att det viktigaste är att göra medlemskapet attraktivt, så att fler vill gå med.
Inte heller inför de här förändringarna av a-kassan har regeringen hört efter med a-kassorna hur de vill förändra försäkringen. De har visserligen fått lämna remissvar på förslagen, men några samtal innan har inte förts.
- Vi har förutsett mycket av det som har hänt, bland annat att så många skulle träda ur försäkringen. Regeringens förslag hittills har inte varit riktigt färdigtänkta. Att få tillbaka en halv miljon medlemmar är inget man gör i en handvändning. Många har i dag dåligt skydd vid arbetslöshet, och det är de som blir arbetslösa som får ta smällen. Det får man ändå tillskriva regeringens politik. Det hade kunnat bli bättre lösningar om man hade pratat med oss först. I förslaget som finns nu är de ändrade inträdeskraven bra. Annars är det lite lapptäcke och lite tillfälligt.