Det rör sig om stora summor friskvårdspengar som aldrig används. 1,2 miljoner människor sägs aldrig ta del av bidraget från företagen, ofta på mellan 1 500 och 3 000 kronor per år, trots att de har möjlighet.
Det har insamlingsstiftelsen Let´s talk hiv tagit fasta på. På sin hemsida öppnar de för möjligheten att skänka pengarna till dem: "Så om du inte vill ha ditt bidrag själv, ge det till någon som faktiskt behöver det. Vi kallar det Hiv-bidraget". När man skänker valfritt belopp till dem får man i stället en träningsfilm. Kvittot ska man sedan kunna lämna in hos det egna företaget för att sedan kvittera ut sitt friskvårdsbidrag.
Men den anställde som försöker sig på det riskerar att få en obehaglig överraskning. På Skatteverket skulle de aldrig godkänna detta som friskvårdsbidrag, säger rättsspecialisten Sofia Malmring.
- Vår uppfattning är för det första att pengarna ska användas till de anställdas friskvård, inte andras. För det andra anser vi inte att pengarna ska användas till inköp av träningsutrustning. Det här användandet överensstämmer inte med våra regler.
Naturligtvis är det fritt fram för företaget att ersätta den anställde för gåvan till Let´s talk hiv, men i sådant fall kommer Skatteverkets uppfattning vara att det handlar om en löneutbetalning.
- Det kommer inte att vara skattefritt som friskvårdsbidraget, och arbetsgivaren kommer att behöva betala arbetsavgivaravgift. Det blir dyrare både för den anställde och företaget, säger Sofia Malmring.
Skatteverkets regler säger att friskvårdsbidraget kan användas till motionsaktiviteter av "enklare slag", exempelvis gymnastik, tennis och olika lagsporter. Andra slag av friskvård som godkänns är kostrådgivning och information om stresshantering.