- Sverige har väl fungerande djurförsök, det handlar både om djurens välmående och om hur vi hanterar djur. Forskningen är högkvalitativ, det vi har i Sverige behövs för en komplett medicinsk forskning, säger Terje Andersson som undertecknade artikeln efter att Sif fått en förfrågan.
Protesterna gäller förslag som tagits bort ur den proposition om etisk prövning av djurförsök som lades i förra veckan. Nu befarar man att förslagen genomförs utan riksdagsbeslut.
- Ett av förslagen handlar om förbud mot att med ström stimulera receptorer i hjärnan för att se hur olika sjukdomar påverkar det centrala nervsystemet. Ett sådant beslut skulle slå direkt mot forskningen, då finns risk att delar av processen flyttar utomlands med stora konsekvenser för personalen, säger Terje Andersson.
Ett annat förslag är att genmodifierade djur inte får användas om modifikationen innebär ett lidande.
Ett tredje förslag handlar om att göra det möjligt att överklaga de beslut som fattas av de djurförsöksetiska nämnderna.
- Där sitter expertisen, i dag fungerar de väldigt väl. Jag vet inte vad överklaganden skulle tillföra. Vi har hårda krav på hur djur får hanteras och för hur djurförsök ska gå till, säger Terje Andersson.
Om nya mediciner ska tas fram krävs djurförsök anser han.
- Företagen gör inte djurförsök för att det är kul, fanns det alternativ hade man använt det, djurförsök är dyrt.
CHRISTINA SWAHN