Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Skärpta regler för djurförsök hot mot jobben

Djurförsöken i Sverige fungerar bra, de behövs för forskningen och jobben. Det anser Terje Andersson, förbundsstyrelseledamot och Sifklubbsordförande på Astra Zeneca.
Publicerad
Läkemedelsindustrin kan flytta forskningen utomlands om reglerna för djurförsök blir tuffare. Varningen utfärdas av industrin, fack, generaldirektörer och högskolan på Dagens Nyheters debattsida.
- Sverige har väl fungerande djurförsök, det handlar både om djurens välmående och om hur vi hanterar djur. Forskningen är högkvalitativ, det vi har i Sverige behövs för en komplett medicinsk forskning, säger Terje Andersson som undertecknade artikeln efter att Sif fått en förfrågan.
Protesterna gäller förslag som tagits bort ur den proposition om etisk prövning av djurförsök som lades i förra veckan. Nu befarar man att förslagen genomförs utan riksdagsbeslut.
- Ett av förslagen handlar om förbud mot att med ström stimulera receptorer i hjärnan för att se hur olika sjukdomar påverkar det centrala nervsystemet. Ett sådant beslut skulle slå direkt mot forskningen, då finns risk att delar av processen flyttar utomlands med stora konsekvenser för personalen, säger Terje Andersson.
Ett annat förslag är att genmodifierade djur inte får användas om modifikationen innebär ett lidande.
Ett tredje förslag handlar om att göra det möjligt att överklaga de beslut som fattas av de djurförsöksetiska nämnderna.
- Där sitter expertisen, i dag fungerar de väldigt väl. Jag vet inte vad överklaganden skulle tillföra. Vi har hårda krav på hur djur får hanteras och för hur djurförsök ska gå till, säger Terje Andersson.
Om nya mediciner ska tas fram krävs djurförsök anser han.
- Företagen gör inte djurförsök för att det är kul, fanns det alternativ hade man använt det, djurförsök är dyrt.

CHRISTINA SWAHN



Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.