Enligt ett EU-direktiv skulle förbudet ha införts senast i december 2003. Sedan har Sverige fått uppskov flera gånger.
Efter ett långdraget utredande kan förbudet, i bästa fall, börja gälla nästa år.
Att det finns andra som kan behöva ett skydd mot diskriminering har bland annat folkpartisten Lennart Rohdin, politiskt sakkunnig hos integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni, konstaterat.
Ett exempel är kraftigt överviktiga.
- I de internationella konventionerna talas om ett förbud mot diskriminering över huvud taget. Där tas nu aktuella diskrimineringsgrunder inom EU, som kön, ras och etnicitet, bara upp som exempel, säger Lennart Rohdin.
- Nu undersöker vi om det kan vara möjligt att utvidga lagstiftningen så att den omfattar alla. Om beredningen kommer fram till att frågan ska utredas kan vi i bästa fall se en så kallad öppen diskrimineringslag om ett par år.
Varför passar man då inte på att införa ett allmänt förbud mot diskriminering i samband med att ålderdiskriminering blir förbjudet?
- I och med att diskrimineringskommittén begränsade sig till att titta på de befintliga grunderna för diskriminering enligt direktivet så finns det inget underlag för en öppen diskrimineringslag än. Och vi är ju redan sena med att tillämpa EU-direktivet om åldersdiskriminering, säger Lennart Rohdin.
ANITA TÄPP