Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Skadestånd till uppsagda?

Även om Unionen vinner i Arbetsdomstolen mot företaget Lokaldelen i Halmstad kommer inte de uppsagda att återanställas. Inhyrningen kommer att kunna fortsätta.
Göran Jacobsson Publicerad

- I ett sådant mål yrkar vi på ekonomiskt skadestånd. Det betyder att ett utslag i Arbetsdomstolen inte behöver ha någon omedelbar effekt. Domstolens ställningstaganden brukar fungera väl och får som regel stor betydelse i fortsättningen, säger Martin Wästfelt, Unionens chefsjurist.

Kollega har tidigare berättat att facket anser att Lokaldelen i Halmstad har kränkt 10 uppsagdas företrädesrätt till återanställning genom att hyra in personal istället för att återanställa. Nu överväger Unionen att stämma företaget till AD. Om domstolen kommer fram till att de uppsagda fått sin återanställningsrätt kränkt får de alltså ekonomiskt skadestånd från företaget.

Inom två veckor kommer Unionens jurister ha bestämt sig för om de ska stämma Lokaldelen för brott mot lagen om anställningsskydd.

- Vi har en generös tillämpning och ett positivt anslag. Om vi har en rimlig chans att vinna så driver vi saker i domstol, säger Martin Wästfelt.

Första fallet

Unionens förhandlingschef Niklas Hjert tror att det här är Unionens första fall som rör brott mot företrädesrätt för uppsagda genom att ett företag hyr in personal. Till skillnad från LO-förbunden drev inte Unionen frågan om reglering av detta särskilt hårt i avtalsrörelsen.

- Det var inte ett misstag. Vi måste lyfta fram det som är viktigast för våra medlemmar och det här var inte en sådan fråga, säger Unionens förhandlingschef.

Avtalsregleringen var olika hos LO-förbunden. I praktiken finns det två olika slags lösningar. De allra flesta har en modell som GS-facket var först att avtala om. Det är en slags förstärkt förhandlingsskyldighet för arbetsgivare som vill hyra in när det finns uppsagda med återanställningsrätt. En arbetsgivare som i en sådan situation vill hyra in längre än fem veckor måste genomföra särskilda förhandlingar och om inte parterna kommer överens så är det i sista hand en nyinrättad nämnd som avgör. Det är arbetsgivaren som vid oenighet måste driva förhandlingarna vidare till en ny nivå - i annat fall blir fackets uppfattning gällande. Under de lokala och centrala förhandlingarna får arbetsgivaren hyra in som planerat.

Olika lösningar

IF Metall är ensam om sin lösning på bemanningsfrågan. Det handlar om en inskränkning av arbetsgivarens arbetsledningsrätt enligt IF Metall.

Avtalet innebär att en arbetsgivare som behöver extra personal under sex månader efter det att anställda sagts upp ska återanställa i stället för att hyra in folk. De lokala parterna ska då komma överens om i vilken ordning de uppsagda ska återanställas. Om de inte kommer överens gäller en stupstocksregel som innebär att arbetsgivaren får göra undantag för en tredjedel av dem som ska återanställas. Undantagen kan då vara att någon hoppas över eller att någon långt ner på återanställningslistan får jobb.

Om en arbetsgivare trots detta avtal ändå hyr in under de första sex månaderna efter att uppsägningstiden gått ut får han eller hon betala skadestånd på tre månadslöner till var och en av dem som då inte blir återanställda.

Unionen har inte tagit ställning för någon av dessa modeller eller för någon annan lösning av bemanningsfrågan.

- De olika modellerna ska nu testas i praktiken så vi får se hur väl de fungerar, säger Niklas Hjert.

Han kan idag inte avgöra om inhyrning som ett sätt att kringgå återanställningsrätten är ett växande problem. Det får tiden utvisa säger Unionens förhandlingschef.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.