Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sifs ordförande kritiserar starkt GM Europas ledning

Europaledningen kan ha gjort sig skyldigt till avtalsbrott, konstaterar Sifs ordförande Mari-Ann Krantz sedan produktionen vid Saab Automobile i Sverige i dag stoppades i protest mot ledningens ovilja till dialog med facken.<br />
Publicerad
Produktionen i Trollhättan stoppades i tre timmar då personalen gick på informationsmöte. Även Saabanställda i Göteborg och Södertälje deltog i aktionen.
Från ett lastbilsflak på fabriksområdet i Trollhättan talade de fackliga representanterna.
Från Sifs sida deltog klubbordförande Lars R Johansson, regionchef Thomas Hagman och Sifs ordförande Mari-Ann Krantz.
Lars R Johansson uppskattar att sammanlagt drygt ett par tusen anställda lyssnade när han och de andra berättade om bakgrunden till aktionen och om de frågor facken vill ställa till GME-ledningen.
Mari-Ann Krantz talade om vad facken gör på europeisk nivå.
Facken i Trollhättan anser inte att GME lever upp till den överenskommelse man träffat om det europeiska företagsrådets, EWC, rätt till information och konsultation i enlighet med ett EU-direktiv.
Mari-Ann Krantz är av samma uppfattning.
- I och med att man har ett EWC-avtal så gör man sig enligt min mening skyldig till ett avtalsbrott, säger Mari-Ann Krantz.
- Jag vet ju i och för sig inte vilken status GME-fackens avtal har. Men det är ju grundat på ett direktiv om rätt till information och konsultation.
Vilka sanktionsmöjligheter finns?
- Den frågan kom upp i dag och ingen av oss visste säkert. Det här är något vi måste kolla upp, säger Mari-Ann Krantz.
- Det borde ju också vara upp till politikerna, och då i första hand EU-parlamentarikerna, att ta tag i det här.
Mari-Ann Krantz upplever den aktuella situationen som unik.
- Jag har under mina tio år som ordförande i alla fall aldrig varit med om en liknande situation. Det har hänt att arbetsgivarparten inte säger någonting. Men att de inte ens kommer till förhandlingsbordet har jag aldrig varit med om.
- Jag tycker GME:s agerande är uppseendeväckande. Man undrar ju vad de vinner på det här då varje aktion kostar företaget mycket pengar. Och det är ändå ett basalt uppförande att förhandla med facket. Det vi vill är att de ska informera om sina planer i Europa.
Att produktionen stod stilla i 3 timmar betyder att 100-talet färre bilar tillverkas i Trollhättan.
Enligt TT räknar företagsledningen med att de anställda senare ska ställa upp och arbeta igen tappet.
Men så blir det inte, enligt klubbordförande Lars R Johansson.
- Vi kommer inte att göra någon extra övertid. Det har vi inte planerat, säger han.
Facken i Trollhättan ska nu åter träffa kollegorna i företagsrådet för att diskutera hur man går vidare.
- Förhoppningsvis kommer ledningen till förhandlingsbordet nu. Det här visar ju tydligt att vi har centrala facket och Europafacket med oss, säger Lars R Johansson.

ANITA TÄPP









Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.