Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sifs ordförande kräver utökat studiestöd

Möjligheten att få studiestöd mer än tolv terminer har skärpts. Allt fler studenter på långa utbildningar tvingas nu slutföra sina studier utan studielån, visar en undersökning. Systemet drabbar även äldre som behöver kompetensutveckling, konstaterar Sifs ordförande Mari-Ann Krantz.
Publicerad
- Det vi ser i dag, för Sifs del, är inte i första hand att man inte kan avsluta sin examen, utan får svårt att vidareutbilda sig efter den. Om man exempelvis är utbildad civilingenjör och åker utomlands för att läsa språk under ett år så kan det sedan bli svårt att vidareutbilda sig hemma. Även om man till exempel vill bli lärare inom naturvetenskap eller utbilda sig till något annat bristyrke,säger Mari-Ann Krantz.
- Om man menar något med det livslånga lärandet så måste vi också ha en mer långsiktig syn så att man även kan få studiestöd för den här delen.
Sedan kraven skäptes för några år sedan måste man nu ha "synnerliga skäl" för att få studielån under mer än tolv terminer. Enligt Centrala studiestödsnämnden, CSN, kan ett skäl vara funktionshinder som innebär att studierna tar längre tid.
Exakt hur de nya reglerna slagit mot studerande är oklart. Men enligt en undersökning gjord av radioprogrammet Front måste nu allt fler studenter på långa program slutföra studierna utan studielån. Redaktionens stickprov visar att så är fallet för ungefär en tredjedel på veterinär- och läkarprogrammen.
Anita Enoksson, ställföreträdande direktör på Överklagandenämnden för studiestöd, ÖKS, bekräftar bilden för Siftidningen:
- Nu för tiden ringer många förtvivlade och undrar hur de ska kunna slutföra sina studier. De är också oroade över hur de ska kunna betala tillbaka sina lån om de inte kan slutföra sina studier. De har då redan fått första chocken när de fått avslag på sin begäran om längre studiestöd av CSN och tycker verkligen de har synnerliga skäl i och med att de måste kunna göra klar sin utbildning.
- Men vår erfarenhet är att det inte bara gäller veterinär- och läkarstuderande utan också väldigt många andra, som lärarstuderande eller de som vill kompetensutveckla sig, exempelvis en sjuksköterska som vill fortsätta studera till barnmorska.
Under 2004 fick endast tio av de 476 som överklagat CSNs beslut igenom en ändring på grund av synnerliga skäl, förra året fick elva av 483 överklagande rätt.
I en Sifundersökning bland 1700 studerandemedlemmar för ett par år sedan uppgav var fjärde student att de övervägt att avbryta sina studier på grund av ekonomiska svårigheter. Mari-Ann Krantz påtalade då att det nuvarande studiestödssystemet inte ligger i linje med regeringens uttalade mål om allas rätt till utbildning.
Men Lena Hallengren, minister för vuxnas lärande, planerar inte att ändra på reglerna.
- Om vi skulle ha studiestödssystem som var uppbyggt kring att man också har många olika studieerfarenheter, så skulle det vara ett väldigt dyrt system, och inte riktigt hållbart, vare sig för samhället eller för den enskilde, förklarade hon nyligen i en intervju för radions Eko-redaktion.
Mari-Ann Krantz kommenterar:
- Men om man inte har ett system för ett livslångt lärande är det då hållbart för samhället och den enskilde? Man måste se till att ha ett mer långsiktigt perspektiv och inte det korta ekonomiska perspektiv som hon uppenbart har. Vi måste ha ett studiestödssystemet så att man har möjlighet att utveckla sig under hela livet. Även om det också innebär att man ställer krav på individerna vad gäller studietakt och studieresultat.

ANITA TÄPP

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.