Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sifs a-kasseavgift sänks - oklart hur mycket

A-kassor med låg arbetslöshet ska ta mindre i avgift från sina medlemmar än kassor med högre arbetslöshet. De prognoser som finns talar om en hundralapp mindre i månaden för medlemmar i Sifs a-kassa, men hur det blir efter sammanslagningen med HTF är oklart.
Publicerad
Regeringens budget presenterades i dag, torsdag. Den starkt kritiserade förhöjda finansieringsavgiften som infördes i januari i år avskaffas. I stället införs ett nytt beräkningssystem som innebär att a-kassornas avgift till staten ska motsvara en tredjedel av utbetalningarna till arbetslösa medlemmar. För de flesta kassor innebär det att man kan sänka avgifterna. Medlemmar i Elektrikernas a-kassa får till exempel en sänkning med 175 kronor i månaden.
Enligt en tabell som finansminister Anders Borg och arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin presenterade i Dagens Nyheter ska avgiften till Sifs a-kassa sänkas med 101 kronor från den 1 juli nästa år. Det skulle betyda att man betalar 140 kronor i månaden i arbetslöshetsavgift. Men HTF:s a-kasseavgift sjunker inte lika mycket enligt beräkningarna. Där kommer arbetslöshetsavgiften att ligga på 203 kronor i månaden. Eftersom också a-kassorna ska gå samman efter årsskiftet är det osäkert hur stor sänkningen faktiskt blir för Sifs a-kassemedlemmar.
- Man får väl förutsätta att alla ska betala samma avgift. V har inte gjort några beräkningar ännu eftersom vi ville invänta budgeten, men det kan bli så att medlemmarna i Sifs a-kassa inte får sänkningen fullt ut, säger Inger Lindström, föreståndare på Sifs a-kassa.
En annan förändring är att deltidsarbetslösas rätt till ersättning inskränks. I dag har alla rätt till 300 dagar med full ersättning. För den som jobbar exempelvis halvtid innebär det att man kan få 600 dagar med halv ersättning. Regeringen vill nu att den som är deltidsarbetslös bara ska ha rätt till 75 dagars full ersättning. Samtidigt föreslås arbetsgivare som heltidsanställer en deltidsarbetslös få reducerad arbetsgivaravgift under ett år.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.