Fordonsindustrin i Tyskland har sedan länge en tradition av att köpslå med flexibilitet och anställningstrygghet. Starka fackförbundet IG Metall har på flera fabriker lyckats garantera personalen anställning många år fram i tiden. I gengäld har man ofta gått med på att öka arbetstiden med bibehållen lön. Så även på MAN:s fabrik i München. I somras tecknades ett avtal som garanterar personalen anställning i minst sex år. Enligt Nils-Åke Carlsson är det svårt för ett företag att dra sig ur en sådan uppgörelse.
I fredags uppmanade Scanias styrelse aktieägarna att säga nej till MAN:s bud, men det utesluter inte en affär framöver. Scaniastyrelsens främsta invändning tycks vara prislappen.
Visserligen skulle de svenska facken kunna försöka förhandla fram ett avtal liknande tyskarnas, det finns inga egentliga hinder. Men det finns inte en sådan tradition i Sverige.
- Vi skriver inte avtal om till exempel investeringar, och vi har inga anställningsavtal som påminner om dem i det gamla Sovjet. I Sverige har parterna ett underförstått handslag på att vi ställer upp med flexibilitet mot trygga jobb, säger Nils-Åke Carlsson.
Han menar att om man tvingar fram ett avtal där de anställda blir lovade jobb en viss tid, kan rationaliseringarna komma brutalt när avtalet löper ut.
En annan källa till oro för de Scaniaanställda kan vara MAN:s koppling till Bayern.
- Det är en oerhört viktig faktor. Jag tror att det är ett jättebayerskt företag, men det är bara min magkänsla. Jag skulle vara livrädd att lämna över mitt företag, säger Nils-Åke Carlsson.
LINDA SVENSSON