Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sifordförande vill inte diskutera antal uppsägningar på Telia

Tidigast i augusti kommer besked om hur många tjänster som försvinner på Telia Sonera, enligt Sifordförande Berith Westman. Klart är att många fler än vid tidigare neddragningar måste lämna företaget även om facket hoppas kunna rädda kvar många genom att konsulterna försvinner.<br />
Publicerad
I våras meddelade Telia Sonera att man, trots en vinst på drygt 17 miljarder kronor förra året, ska spara mellan fem och sex miljarder. Det resulterar i att 650 jobb i Finland försvinner, hur många som berörs i Sverige är ännu oklart. Och enligt Sifklubbens ordförande Berith Westman är det i nuläget omöjligt att beräkna det.
- Företaget har sagt att man kan ha en uppfattning. Men i vårt omställningsavtal finns processen beskriven och för oss är det viktigt att följa den, säger hon.
- Vi är ännu i den första fasen där vi tittar på verksamheten. Först i nästa steg ska vi se över hur många anställda den fortsatta verksamheten kräver utifrån de nya produkter och tjänster vi ska sälja framöver.
Berith Westman tror att beskedet tidigast kan lämnas i augusti.
- Då är vi möjligtvis klara med den andra fasen så att vi kan börja diskutera övertaligheten. Därefter kan det komma ett besked. Men förhandlingar kommer att pågå under tre år framöver eftersom neddragningen ska ske etappvis.
Omställningsavtalet innebär bland annat att alla anställda som berörs av neddragningen erbjuds att delta i ett treårigt program. Där ska de, som fortsatt anställda, få stöd och utbildning för att ha bättre möjligheter till ett nytt jobb, inom eller utanför Telia Sonera.
Ett liknande program fanns under den förra stora neddragningen i bolaget, åren 1996-1998, då man lyckades hitta nya lösningar för över 90 procent av dem som deltog i programmet. Kommer ni att lyckas lika bra denna gång?
- Nej, så blir det inte eftersom vi inte har lika stor verksamhet och lika många anställda i dag, säger Berith Westman.
- Men vi har länge fört en hård kamp för att ledningen ska göra sig av med bolagets konsulter så att anställda får utföra de jobben och vi är nu enligt avtalet överens om att det blir så.
Hur många arbetstillfällen rör det sig om?
- Det har varit svårt att få kläm på eftersom vi och arbetsgivaren haft diskussioner om vilka konsulter det rör sig om. Men nu vet båda parter vilka vi pratar om. Och det rör sig om hundratals jobb.
Enligt uppgift behöver Telia göra ytterligare en besparing som är minst lika stor som den här och dagens anställda halveras ner till cirka 5 000. Stämmer det?
- Jag känner själv inte alls till den här uppgiften och eftersom vi ännu inte kommit överens om hur det blir i den här omgången tycker jag det är ren spekulation att tala om ytterligare neddragningar. Arbetsgivaren kanske har en annan uppfattning men jag tycker det är viktigt att det här sker under ordnade former, säger Berith Westman.

ANITA TÄPP


Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.