Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sifklubben vill permanenta medarbetaravtal på Hydro Polymers

På Hydro Polymers i Stenungsund pågår ett försök med ett gemensamt avtal för arbetare och tjänstemän. Ger de centrala fackförbunden sitt godkännande permanentas uppgörelsen.
Publicerad
Medarbetaravtalet, som ersätter respektive förbunds riksavtal, innebär att anställningsvillkor som arbetstid och flexregler är lika för alla på arbetsplatsen. Samma sak gäller bland annat raster, ob-ersättning, kompledighet, semester och principer för lönesättning.
- Jag är nöjd, det känns som vi har blivit mer jämställda här. Nu har vi lika regler och en gemensam löneprocess, säger Lena Karlsson, Sifklubbens ordförande på Hydro Polymers.
Medarbetaravtalet suddar ut gränserna mellan tjänstemän och arbetare. Frågan om befattningsskyddet är fortfarande under diskussion. Försvinner det blir rörligheten större vilket är positivt för arbetsgivaren. För tjänstemännen innebär det att de kan bli placerade i produktionen.
- Arbetsgivare har länge velat ha medarbetaravtal. Jag tycker mig ana en politisk underton om att man vill bryta sönder de centrala avtalen och så att säga "öppna eget", säger Lars-Bonny Ramstedt, chef för Sifs förhandlingsenhet.
Trots att klubbarna har gått med på ett gemensamt avtal kan man ändå se till att förändringar som träffas centralt automatiskt förs in, enligt Lars-Bonny Ramstedt.
- Det har man inte gjort på Hydro och Sifmedlemmarna där kommer att gå miste om sådant som införs för övriga, till exempel regler om reseersättning, säger han.
Sifklubben tänker även framöver ta hjälp från Sifs avdelningskontor eller kansli och enligt Lena Karlsson håller man också noga reda på vad som avtalas centralt.
- Införs generella förbättringar kommer vi att förhandla om det här och säger vi upp avtalet så upphör det även för de andra klubbarna.
Avtalet har tre månaders uppsägningstid.
Av 375 anställda på Hydro är 112 Sifmedlemmar. De övriga tillhör CF, Ledarna och Industrifacket.
Hydro Polymers är en del av Norsk Hydro och tillverkar PVC.

MARIKA THORN GILLSTRÖM

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.