Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sifklubben på Sveriges Radio vill städa i ledningsgruppen

Nya radiochefen måste ha gedigen erfarenhet av public service, anser Kjell Cladin, sifklubbsordförande på Sveriges Radio. Han vill se fler personförändringar.
Publicerad
Sveriges Radios vd Peter Örn avgick igår efter hård intern kritik. Sifklubben tillhör inte den skara som har krävt hans avgång. Men klubben har i ett brev till styrelsen i mars krävt en rad förändringar.
Kjell Cladin avböjer att kommenterar Peter Örns avgång, utan säger sig vilja se framåt.
Vad krävs av den nye vd:n för Sveriges Radio?
- Han eller hon måste ha fingertoppskänsla, måste kunna lyssna på medarbetarna och på lyssnarna. Det här är ett stort företag med många åsikter. Den som leder SR måste ha gedigen erfarenhet av public service.
Det låter som du skulle föredra att chefen rekryteras inifrån?
- Det har jag inte sagt. Det kan vara en person som har jobbat inom public service men som nu finns någon annanstans.
Vissa talar om en inbyggd fientlighet mot chefer bland SR:s medarbetare. Är det särskilt svårt att vara chef över radiofolk?
- Det tror jag inte. Men det finns de som är chefer som inte borde vara det. Och de som borde vara chef men som inte vill.
Det låter kryptiskt, förklara?
- Nej, jag vill inte förklara det närmre.
Nu har vd avgått. Vill du se fler personförändringar i toppen?
- Hur ska jag säga det här. Det finns kanske fler personer i ledningsgruppen som borde omvärdera sitt arbete.
Gäller det också styrelsen?
-Du menar Ove? (Ove Joanson, SR:s styrelseordförande, reds anm.). Ove Joanson gör ett mycket bra jobb som styrelseordförande. Han är en av dem som verkligen förstår public service.

THOMAS HELDMARK

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.