Det gäller både tjänstemän och arbetare. Men på frågan om vad medlemskapet i facket ger skiljer sig svaren. LO-medlemmarna har överhuvudtaget en större tilltro till fackets möjligheter. Nästan 70 procent av dem anser att medlemskapet ger ökad anställningstrygghet, cirka hälften anser att det ger bättre anställningsvillkor och större möjligheter till löneökningar vid lokala förhandlingar, medan nästan 40 procent anser att det ger bättre inflytande över arbetssituationen.
För Sifmedlemmar ligger motsvarande siffror kring 20 procentenheter lägre, vilket också är lägre än för TCO totalt.
Tron på medlemskapets betydelse för att påverka faktorer som anställningstrygghet, anställningsvillkor, löneökningar och inflytande har minskat genom åren. När LO:s första rapport i samma serie kom 1988 ansåg exempelvis 34 procent av sifarna att medlemskapet gav större möjligheter till löneökningar, i dag är det bara 23 procent som anser samma sak.
I LO-rapporten konstateras vidare att en allt mindre andel av de anställda väljer att vara med i facket. I mitten av 1990-talet låg anslutningsgraden på över 85 procent, 2006 var den nere på 78 procent.
Nu finns farhågor för att den höjda a-kasseavgiften från årsskiftet kommer att förstärka medlemstappet.
- Hittills har inte medlemsavgiften varit en anledning att lämna facket, men vad som nu händer är oklart. Det kan tänkas att man väljer att inte vara fackligt organiserad, men samtidigt händer mycket i samhället som motiverar att gå med i facket, säger Leif Håkansson, tredje vice ordförande i LO.
NIKLAS HALLSTEDT