Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sif utsatt för allvarlig virusattack

Sifs datasystem har drabbats av den första långtgående virusattacken någonsin. Personalen manas till försiktighet med kontonummer och lösenord. <br />
Publicerad
Förmodligen är Sifs datasystem det enda i världen som drabbats av detta virus, en så kallad trojan. På tio avdelningskontor har datatrafiken legat nere helt eller delvis sedan förra veckan. Idag tisdag har fem experter från antivirusföretaget Symantec influgna från London undersökt viruset.
- Det här är den allvarligaste incidenten jag har varit med om under mina år på Sif, säger Alan Zoltan, säkerhetsexpert och IT-chef på Sif.
- Vi vet inte hur farlig den skadliga koden är. Men det finns risk att lösenord och kontonummer kan hamna i orätta händer, säger han.
Allt tyder på att koden försöker stjäla information.
Det var i tisdags i förra veckan som den skadliga koden upptäcktes. Det var en medarbetare som råkade öppna för viruset under surfning. Sedan dess har Sifs datasystem delvis legat nere. Skrivare och annan utrustning har inte fungerat.
- Den här personen har haft otur. Det handlar inte om brott mot regler eller policy, säger Allan Zoltan.
Allan Zoltan betonar att datasäkerheten på Sif är hög, men att detta är en extraordinärt allvarlig attack.
Inga utbetalningar från förbundet, till exempel a-kasseersättning eller leveransfakturor, har stoppats. Utbetalningar sker via provisoriska rutiner.
Hur lång tid det tar tills viruset är avlägsnat kan Allan Zoltan idag inte säga. Tills vidare är bland annat fjärråtkomsten - de anställdas möjlighet att koppla upp sig mot Sifs nätverk hemifrån - avstängd. Allan Zoltan manar till fortsatt försiktighet med lösenord och kontonummer vid nätsurfande.
- Vi har elden under kontroll, men vi har ännu inte släckt den, säger han.

THOMAS HELDMARK



Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.