Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sif stämmer Gunnebo för förhandlingsvägran

Förbundet har beslutat stämma Gunnebo Protection i Ödeborg i Arbetsdomstolen, AD. Hur stort skadestånd förbundet tänker kräva är ännu oklart, men tidigare har talats om miljonskadestånd.
Publicerad
- Vi har ännu inte preciserat något belopp, men ska snart ha ett möte där vi ska diskutera det, säger Sifs ombudsman Anders Boström.
Bakgrunden är att ledningen för Gunnebo Protection i höstas meddelade att de tänkte lägga ned produktionen av stängsel i Ödeborg, norr om Uddevalla, på grund av dålig lönsamhet.
Enligt facket kallade arbetsgivaren till ett styrelsemöte där man genast ville ta beslut om nedläggningen. Då de fackliga representanterna i styrelsen motsatte sig beslutet utan förhandling kom en sådan till stånd.
Facken beslöt koppla in en löntagarkonsult. Men när denne senare konstaterade att företagets kalkylerade besparingar inte stämmer och bad om mer material för en fortsatt granskning sa ledningen nej. Arbetsgivaren förklarade att de lokala förhandlingarna var avslutade och att man i stället ville gå vidare till central förhandling.
Då de fackligt förtroendevalda, för Sif, IF Metall och Ledarna, ansåg att ledningen gjort sig skyldig till förhandlingsvägran hotade de gemensamt att stämma arbetsgivaren på totalt 1,2 miljoner kronor.
I den centrala förhandlingen i våras yrkade facken på ett skadestånd "på ett betydande belopp" för brott mot mbl:s intentioner då man ansåg att arbetsgivaren föregripit förhandlingarna.
Sedan förhandlingen avslutades i oenighet mellan parterna har Sif nu beslutat stämma arbetsgivaren inför AD.
- Det finns många inslag i det här. Förutom att facket krävde men inte fick se ekonomiska beräkningar, valde arbetsgivaren också att avsluta förhandlingarna innan man tagit del av löntagarkonsultens rapport, säger Anders Boström.
- Man fattade nedläggningsbeslutet och berättade sedan om det för facket. Arbetgivaren har en primär förhandlingsskydlighet och ska kalla till förhandling i en sådan här situation. Nu blev det istället förhandling tack vare att de fackliga representanterna i styrelsen vägrade ta beslut innan en sådan skett. Och den förklaring ledningen gett oss håller inte.
Fabriken i Ödeborg har 41 anställda, varav 13 tjänstemän, som alla varslades om uppsägning i våras. Efter förhandling blir nu totalt 12 anställda kvar, som ska jobba med logistik och lagerhantering. Resterande verksamhet läggs ned i höst.
Bo-Anders Hansson, Sifklubbens ordförande vid Gunnebo Protection, har tidigare förklarat att han är mycket förvånad över nedläggningsbeslutet då han, som facklig representant i AB Gunnebos styrelse, vet att verksamheten i Ödeborg är den mest lönsamma i hela koncernen.
Arbetsgivaren har nu gett besked om att en del av verksamheten flyttas till Frankrike medan det ännu är oklart var själva stängseltillverkningen hamnar.
- Eftersom arbetsgivaren har en något sneddriven uppfattning om mbl är vi tyvärr tvungna att gå till domstolen, säger klubbordförande Bo-Anders Hansson.
- Arbetsgivarna tycks sakna utbildning i mbl och vi hoppas de kan få en viss vishet genom att gå igenom den här proceduren.
Enligt Bo-Anders Hansson är verksamheten ännu i full gång vid fabriken. För att klara produktionen har företaget nu också fått ta extern hjälp, bland annat genom ett bemanningsföretag. De uppsagda har fått en premie för att fortsätta jobba som vanligt.
- Det blir ju inte samma arbetstempo när man fått en uppsägning och ska tänka på det. Premien är också arbetsgivarens sätt att förhindra att folk är borta för att söka nytt jobb. Här i nedläggningsdrabbade Dalsland kan det innebär att man då måste resa sex mil och vara borta en hel dag.
Vad gäller omställningsbidrag erbjuds tjänstemännen hjälp av Trygghetsrådet.
- Men vi hoppas fortfarande på att arbetsgivaren ska backa så att fabriken blir kvar, säger Bo-Anders Hansson.

ANITA TÄPP

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.