Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sif släpper kravet på garanterade pensioner

Ett helt igenom premiebestämt system för avtalspensionerna utan några garanterade nivåer är Sifs utgångspunkt inför PTK:s förhandlingar med arbetsgivarna.<br />
Publicerad
När det tidigare dragit ihop sig till förhandlingar för att förändra ITP-systemet har PTK värnat det förmånsbestämda systemet, det vill säga att pensionen ska utgöra en viss procent av slutlönen, åtminstone för de högavlönade.
Nu har Sifs PTK-delegation enats om att det i första hand är möjligheterna för ett premiebaserat system som ska undersökas. I ett sådant system är avkastningen av det sparade kapitalet avgörande för hur stor pensionen blir.
- Vi vill syna de här korten. Det viktiga för oss är att få bra pensioner för våra medlemmar, säger Sifs ordförande Mari-Ann Krantz.
I samband med de förra förhandlingarna använde PTK kostnaden för den nuvarande ITP-planen som argument för hur stora premierna skulle bli. Det visade sig då att kostnaden låg betydligt högre än arbetsgivarnas bud. Den taktiken vill Sif släppa den här gången.
- Premien ska sättas utifrån de målnivåer som finns i ITP-planen i dag. Individen ska inte förlora på ett premiebaserat system, säger Mari-Ann Krantz.
I dag garanterar systemet tio procent av slutlönen för inkomster under cirka 27 000 kronor i månaden, 65 procent på lönedelar mellan 27 000 och 72 000 kronor, och 32,5 procent på lönedelar därutöver upp till 108 000 kronor.
PTK är också berett att sänka inträdesåldern i systemet från nuvarande 28 år, även om man inte vill gå ned till de 21 år som arbetsgivarna föreslog förra gången det förhandlades om tjänstepensionen.
- Morgondagens tjänstemän kommer sannolikt inte att påbörja sin yrkeskarriär förrän vid 23-25 års ålder, säger Mari-Ann Krantz.
Sifdelegationen ställde sig också bakom de grundprinciper för förhandlingarna som PTK redan gått ut med. De fyra principerna är att de som redan omfattas av det förmånsbestämda systemet ska fortsätta omfattas av det, de som går in i ett nytt system ska kunna räkna med "en godtagbar pension", att den inbetalade premien tillhör den försäkrade och att det ska finnas ett fullgott alternativ för dem som inte själva väljer hur premierna ska förvaltas.
Mari-Ann Krantz vill inte uttala sig om möjligheterna för att man den här gången ska nå fram till ett avtal om en ny pensionslösning.
-Man ska aldrig ropa hej förrän man är över bäcken. Men hade jag bedömt att det absolut inte fanns några förutsättningar hade jag försökt bromsa processen.
Mycket talar för att det största problemet blir att komma överens om premienivåns storlek.
- Det blir en avgörande sista armbrytning, säger Mari-Ann Krantz.
De kommande veckorna ska PTK:s förhandlingschefsgrupp jämka samman de olika medlemsförbundens synpunkter. Den 29 november inleds sedan förhandlingarna med Svenskt Näringsliv.

NIKLAS HALLSTEDT

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.