- De lokala avtalen kan se olika ut, men de får inte bryta mot det centrala avtalet, säger Mathias Åström på Sifs förhandlingsavdelning.
Det innebär också, enligt Mathias Åström, att det inte är okej för företaget att betala minimilönen rakt över.
- Nej, lönen ska vara individuell och grundad på de kriterier som finns i avtalet. Man får hitta ett antal kategorier av anställda och bestämma i vilka spann de ska ligga.
Blir man inte överens lokalt blir det central förhandling. Spricker även det hamnar avgörandet i en nämnd bestående av två ledamöter från industrins samarbetsorgan Industrikommittén och varsin representant för parterna. Det är slutstation för förhandlingarna.
- Kommer man inte överens heller här kan arbetsgivarförbundet inte ta in företaget som medlem. Då gäller inte fredsplikt och vi kan sätta in stridsåtgärder. Så det finns en tydlig morot för att komma överens, säger Matthias Åström som tror att den nya förhandlingsordningen innebär slutet för "tjafsandet" kring utländska företag.
- Vi har aldrig varit emot att utländska företag kommer hit och bedriver verksamhet. Nu har vi en ordning som säkerställer och åstadkommer att de kan göra det.
Fyra av fem av Sifs delegationer har redan beslutat att rekommendera förbundsstyrelsen att anta den föreslagna lösningen. Att den femte ännu inte gjort det beror inte på att det skulle finnas någon avvikande uppfattning, utan är en ren formalitet, enligt Mathias Åström.
Därmed är Sif först av de fackförbund och arbetsgivareförbund som ingår i Industrikommittén att säga ja till nyordningen som ska träda i kraft den första november.
NIKLAS HALLSTEDT