Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sif Östergötland samarbetar med universitetet

Fler sifare ska studera medan de arbetar. Det är tanken bakom samarbetet mellan Sif i Östergötland och universitetet i Linköping.
Publicerad
Universiteten vill inte ha tomma platser på sina kurser och program, eftersom det betyder mindre pengar från staten. Samtidigt kräver allt fler att utbildningarna får en tydligare koppling till arbetslivet. Detta vill Sif i Östergöland ta till vara, och har därför inlett ett samarbete med universitetet. Tillsammans ska de se över tomma utbildningsplatser och försöka fylla dem med yrkesverksamma tjänstemän.
- Vi vill att våra medlemmar ska vara så välutbildade som möjligt. Man kan ta de delar ur utbildningsprogram som är viktiga för ens egen utveckling, säger Per-Erik Djärf, Sifs regionchef i Östergötland.
Vid ett seminarium i förra veckan fick förtroendevalda ta del av forskning på Linköpings universitet samt lära känna kursutbudet. Bland dem fanns ett 20-tal kompetensombud, vars uppgift är att stödja medlemmar ute på företagen i deras utveckling.
- Om vi är tydliga med vad vi vill ökar chansen att universitetet anpassar sitt utbud till arbetslivet. Men man får ta det i liten skala till att börja med. Universitetet är en koloss, säger Per-Erik Djärf.
Hittills samarbetar man i huvudsak med de beteendevetenskapliga och ekonomiska institutionerna.
- De universitetsmänniskor vi har pratat med tycker att det är väldigt bra när det kommer in yrkesverksamma. De tillför en annan dimension till undervisningen, det blir lite mer dynamik.
- För vår del är det bra i rekryteringen att vi har en akademisk koppling, vi visar att vi har kontakter i universitetsvärlden, säger Per-Erik Djärf.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.