Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sif-ordförande med i framtidsgrupp

Kompetensutveckling och forskning blir frågor som Sifs ordförande Mari-Ann Krantz kommer att driva i den framtidsgrupp som industrimannen Carl Bennet och Metalls ordförande Göran Johnsson bildat.
Publicerad
Gruppen som kallar sig "Framtid för industrin" består av 18 personer, i första hand från fack och näringsliv. Den första maj ska ett program för industriell utveckling i Sverige presenteras. Tyngdpunkten ska läggas på industriell forskning, innovationssystem och kompetensutveckling.
- Jag tycker att det är självklart att ställa upp när det som här handlar om konstruktiva samtal, men man ska vara medveten om att det inte finns några enkla lösningar, säger Mari-Ann Krantz.
- Jag kommer att föra fram ett antal punkter om forskning och utveckling. Ska vi ha bra forskning måste det finnas företag och riskkapital som kan kommersiellisera resultaten. Jag har en känsla av att man är på väg att nedrusta forskningen inom den verkstadstekniska industrin.
I gruppen ingår från näringslivet Peter Augustsson, Saab, Ingegerd Geen, IUC Gnosjöregionen, Sven Christer Nilsson, SIQ, Hans-Olov Olsson, Volvo, Carl-Henric Svenberg, Assa Abloy, Claes Wilhelmsson, Astra Zeneca, Marianne Nivert, Telia, och Carl Bennet, Boliden.
Facket representeras förutom av Krantz av Göran Johnsson, Metall, Sune Ekbåge, Pappers, Olle Ludvigsson, Volvo verkstadsklubb, Leif Olsson, Industrifacket, Jöran Tjernell, CF.
I gruppen ingår också kommunalrådet i Göteborg Göran Johansson och Arne Wittlöv från Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin. Sekreterare är Metalls utrdningschef Ola Asplund.

NIKLAS HALLSTEDT

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.