Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sif kritiserar regeringens småföretagarsatsning

Regeringen satsar 100 miljoner kronor för att sätta fart på det kvinnliga företagandet. Men Sifs Gösta Karlsson anser att för mycket pengar går till pr-kampanjer. Istället borde pengarna användas för att stärka småföretagares trygghetssystem.
Publicerad
Bakgrunden till regeringens satsning är att det kvinnliga företagandet är lägre i Sverige än i den jämförbara omvärlden. Detta vill näringslivsminister Maud Olofsson ändra på. 100 miljoner kronor ska fördelas av Nutek och Almi för att öka andelen kvinnor som driver företag från 34 till 40 procent.
Pengarna ska företag och organisationer kunna söka för att driva projekt som stimulerar kvinnligt företagande.
En del ska kunna användas som microlån på 50 000 eller 100 000 kronor till kvinnor som har svårt att få lån, uppger Maud Olofssons presstalesman Frank Nilsson.
Men en del av pengarna ska gå till att vaska fram förebilder och på annat sätt uppmuntra kvinnors företagande.
Detta kallar Sifs Gösta Karlsson för pr-insatser.
- De ska driva kampanjer för pengarna. Det är pr-branschen som kommer att berikas på detta. Det vore bättre om pengarna användes för att utveckla trygghetssystemen för företagare, säger han.
Gösta Karlsson menar att regeringen glömmer en springande punkt, den om egna företagares otrygghet.
Den som idag övergår från fast anställning till att bli egenföretagare ställer sig i praktiken utanför en rad trygghetssystem som a-kassa, sjukförsäkring och får själv ombesörja sin pensionstrygghet.
Sif har sedan länge försökt få politiker att uppmärksamma den obalansen.
Frank Nilsson, pressekreterare hon Maud Olofsson, varför ska kvinnor lockas att starta företag och därmed avsäga sig de trygghetssystem som anställda omfattas av?
- Ja, det är väl för att förverkliga idéer som de brinner för. Man kan också se det som att de blir arbetsgivare.
Satsningen grundar sig i en vilja att minska utanförskapet, säger Frank Nilsson, inte minst bland invandrarkvinnor.
Är det de långtidsarbetslösa kvinnorna som ska starta eget?
- Nej, satsningen är till för alla kvinnor som vill starta företag, säger Frank Nilsson.
På frågan om vad regeringen ska göra åt småföretagares trygghetssystem, hänvisar Frank Nilsson till en utredning den förra regeringen tillsatte.
Men utredaren har alliansregeringen entledigat och någon ny är enligt Frank Nilsson inte tillsatt.

THOMAS HELDMARK

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.