Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sif kräver höjda avgifter till Trygghetsrådet

Sifs förhandlingschef Lars-Bonny Ramstedt sitter med i Trygghetsrådets (TRR) styrelse och var med om att besluta om kraftiga försämringar för uppsagda. Oförsvarbart beslut kallar han det själv.
Publicerad
- Jag befinner mig i en tvångssituation. Jag måste, utifrån de pengar som finns, fatta ett så klokt beslut som möjligt. Om jag inte hade gått med på sänkningar av ersättningen hade det varit detsamma som att TRR hade fått begära sig självt i likvidation. Den kraftiga ökningen av uppsägningar gör att ekonomin inte går ihop, säger han.
Det är avgångsersättning och omställningsstöd som nu minskas för att kostnaderna har rusat iväg. Det blir upp till parterna att förhandla om exempelvis avgiftshöjningar för arbetsgivarna för att få ekonomin på fötter igen.
Men blir det inte kluvet att i stort sett samma människor ska diskutera samma ämnen men i olika roller?
- Riktigt samma människor är det inte. Men jag kan hålla med om att det verkar lite löjligt. Det är ändå så att man måste skilja på rollerna. Jag sitter med i TRR:s styrelse, och då måste jag fatta beslut på rena skära ekonomiska motiv. Sedan är det en klockren uppfattning från Sifs sida att avgifterna borde höjas.
Sif planerar nu att ta upp frågan om Trygghetsrådets ekonomi i avtalsrörelsen. Även TRR:s ledning har lagt ett förslag om att höja arbetsgivarnas avgift från dagens 0,3 procent av lönen till 0,35 procent.
Lars-Bonny Ramstedt tror att LO:s krav på ett omställningsavtal liknande tjänstemännens kan få konsekvenser även för TRR.
- Då blir det en företeelse på hela arbetsmarknaden. Vi på tjänstemannasidan har ju varit ledande hittills. Om LO, vilket jag tror, får ett avtal kommer vi att samförhandla på branschnivå. Då finns det anledning att titta på TRR:s verksamhet.

LINDA SVENSSON

Fakta TRR:
Grundades 1974 och bygger på omställningsavtalet som finns mellan Svenskt Näringsliv och Privattjänstemannakartellen.
650 000 anställda i privata näringslivet är anslutna
Erbjuder rådgivning och ekonomiskt stöd till uppsagda
Rätt till avgångsersättning har den som är över 40 år och varit anställd i minst fem år i företaget

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.