Det är avgångsersättning och omställningsstöd som nu minskas för att kostnaderna har rusat iväg. Det blir upp till parterna att förhandla om exempelvis avgiftshöjningar för arbetsgivarna för att få ekonomin på fötter igen.
Men blir det inte kluvet att i stort sett samma människor ska diskutera samma ämnen men i olika roller?
- Riktigt samma människor är det inte. Men jag kan hålla med om att det verkar lite löjligt. Det är ändå så att man måste skilja på rollerna. Jag sitter med i TRR:s styrelse, och då måste jag fatta beslut på rena skära ekonomiska motiv. Sedan är det en klockren uppfattning från Sifs sida att avgifterna borde höjas.
Sif planerar nu att ta upp frågan om Trygghetsrådets ekonomi i avtalsrörelsen. Även TRR:s ledning har lagt ett förslag om att höja arbetsgivarnas avgift från dagens 0,3 procent av lönen till 0,35 procent.
Lars-Bonny Ramstedt tror att LO:s krav på ett omställningsavtal liknande tjänstemännens kan få konsekvenser även för TRR.
- Då blir det en företeelse på hela arbetsmarknaden. Vi på tjänstemannasidan har ju varit ledande hittills. Om LO, vilket jag tror, får ett avtal kommer vi att samförhandla på branschnivå. Då finns det anledning att titta på TRR:s verksamhet.
LINDA SVENSSON
Fakta TRR:
Grundades 1974 och bygger på omställningsavtalet som finns mellan Svenskt Näringsliv och Privattjänstemannakartellen.
650 000 anställda i privata näringslivet är anslutna
Erbjuder rådgivning och ekonomiskt stöd till uppsagda
Rätt till avgångsersättning har den som är över 40 år och varit anställd i minst fem år i företaget