- Arbetsrätt är ett stort område och ett sätt att lära sig är att man förhandlar om vissa saker med en viss kontinuitet, säger Bengt Engström, ombudsman vid Stockholmsavdelningen, som höll i undervisningen.
- Men uppsägningar är ju inget man förhandlar om dagligen och i den situationen blir vissa delar mer aktuella vilket vi nu kunnat fokusera på.
Marina Åman är nöjd med utbildningen.
- Ofta hänger förhandlingar i den här situationen på ett fåtal personer. Nu har alla förtroendevalda i klubbarna fått en grund att stå på, så att de förstår förhandlingsgången och känner sig trygga i sin roll. Och kan svara på alla frågor från medlemmar som undrar vad som pågår.
- Ett stort plus är också den "teambuildning" som blir resultatet av en sådan här insats, att man lär känna varandra bättre och kan dela med sig av kunskap och erfarenheter.
Även Bengt Engström anser det är bra med en snabb utbildning i arbetsrätt när stora förändringar kan vara på gång.
- Annars finns en risk att man begår fel av misstag i förhandlingarna. Att man kanske träffar fel överenskommelser, som att göra avsteg från turordningen när man inte har för avsikt att göra det.
- Ett annat plus är den kvalitetssäkring som en sådan här utbildning innebär, alltså att alla som kan hamna i situationen står på samma nivå.
Förhandlingarna om de nu aviserade nedläggningarna inom IBM sköts av koncernfacket.
- Men lokala fackliga representanter kommer också att delta, säger Marina Åman.
ANITA TÄPP