Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sif intensifierar försöken att stoppa alliansens a-kasseförslag

- Vi har inte nått fram med budskapet att kraftigt höjda a-kasseavgifter kan äventyra hela den svenska modellen. Nu gäller det att skapa bra kontakter med dem som ska styra Sverige de kommande fyra åren.<br />Det säger Sifs ordförande Mari-Ann Krantz apropå valutgången.
Publicerad
Alliansen har inför valet utlovat höjda a-kasseavgifter på upp till 300 kronor per månad, beroende bland annat på arbetslösheten i respektive a-kassa. Dessutom ska a-kassemedlemskap göras obligatoriskt, samtidigt som skattereduktionen för fackavgift slopas. I förlängningen befarar svenska fack att det leder till färre medlemmar, och urholkade kollektivavtal.
- Det är något vi var ute och varnade för i valrörelsen, och det är synpunkter som kvarstår. Vi kommer att fortsätta våra enträgna försök att påverka alliansen att inte genomföra beslut som kan få negativa konsekvenser för våra medlemmar, säger Mari-Ann Krantz.
Den största faran anser hon är att fler kan betrakta de samlade utgifterna för a-kassa och fackförening som för höga. Med ett obligatoriskt a-kassemedlemskap är det bara på fackavgiften det går att dra in för medlemmarna.
- Det får allvarliga långsiktiga effekter. Om för många lämnar facket blir vi inte representativa, och det får konsekvenser för hela partssystemet.
- Kortsiktigt slår förslagen mot våra medlemmar, och då framför allt våra arbetslösa medlemmar.
En tanke som har förts fram, bland annat av forskaren Anders Kjellberg, är att förbunden och kassorna bör skiljas tydligt åt.
- Jag tycker att vi ständigt måste pröva den typen av frågor, men det har inte att göra med vilket parti som styr Sverige. Det skulle vara alldeles för kortsiktigt för oss. Vi måste tänka längre, säger Mari-Ann Krantz.
I valrörelsen har TCO-förbunden gjort gemensam sak att försöka nå ut med sitt budskap att de förändringar alliansen föreslår får konsekvenser för hela den svenska modellen. Det arbetet kommer att fortsätta.
- Nu är vi i en lite annorlunda sits. Men vi får inte vänta för länge med att agera. Det är en ödesfråga om man genomför förändringar som i förlängningen leder till att fler lämnar facket, säger Mari-Ann Krantz.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.