Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sif inleder samarbete med Affärsvärlden

Inom kort kommer alla chefer i Sifs medlemskår få tidningen Affärsvärlden i brevlådan. Det ingår i strategin att stoppa en pågående flykt av medlemmar i ledande positioner till bland annat Ledarna.<br />
Publicerad
Oron är stigande i förbundet över att sifmedlemmar i chefsposition minskar i antal. Bara det senaste halvåret har över 700 chefer lämnat Sif, flertalet till Ledarna.
- Affärsvärlden blir ett mervärde, en bonus i medlemskapet för de chefer som väljer att vara med i Sif, säger Jenny Tjernberg, gruppchef på enheten karriär och kompetens.
Samarbetet med Affärsvärlden kostar 3,2 miljoner kronor förutsatt att 20 000 medlemmar får tidningen. Men om fler anmäler att de är chefer då kan upplagan bli högre och så även kostnaden för Sif.
- Jag vill uppmana alla chefer att ta kontakt med Sif och berätta att de är i chefsposition, säger Jenny Tjernberg. Detta gör man enklast genom att besöka Sifs hemsida.
Samarbetet innebär att Sif får inflytande över Affärsvärldens redaktionella innehåll. Jenny Tjernberg kommer själv att sitta i den redaktionskommite som tillsammans med Affärsvärldens redaktörer fortlöpande planerar innehållet i tidningen.
Affärsvärlden har de senaste åren kämpat med vikande upplaga och lönsamhet. Redaktionen har hårdbantats och ägarna Ekonomi&Teknik Förlag har genomfört flera omgörningar av tidningen. Samarbetet innebär ytterligare en ny redaktionell inriktning för den anrika affärstidningen. Två nya redaktörer anställs som ska ägna sig åt redaktionellt material som ska kunna intressera sifmedlemmar i ledande befattning.
Chefer anser Sif vara en grupp som det är värt att satsa resurser på. Förutom att locka med Affärsvärlden ska Sif anställa tre personer som bara har till uppgift att rekrytera och serva chefer.
Varför är det viktigt att just chefer är med i Sif?
- Det ingår i Sifs strävan att vara ett förbund för alla på arbetsplatsen, alla nivåer ska vara med. Cheferna är en viktig medlemsgrupp för att stärka Sifs idé om arbetsplatsgemenskap, säger Jenny Tjernberg.

THOMAS HELDMARK

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.