Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sif får inget stöd av TCO i kritik mot medfinansiering

Arbetsgivarnas kostnad för sjuka anställda riskerar att minska benägenheten att anställa, tror Sif och anser att medfinansieringen bör slopas. På TCO ser man annorlunda på saken.<br />
Publicerad
Förra året infördes regeln om medfinansiering, som innebär att arbetsgivaren är med och bär 15 procent av kostnaderna för hela den tid en anställd är sjuk. Detta utöver sjuklöneperioden de två första veckorna, då arbetsgivaren står för 100 procent. I gengäld får man sänkta arbetsgivaravgifter. Den arbetsgivare som dessutom gör upp en rehabiliteringsplan och aktivt jobbar för att få den sjuke tillbaka i arbete kan helt slippa kostnaderna.
Trots det menar Sif att medfinansieringen innebär orimliga kostnader för den enskilde företagaren.
- Vår enkla grundinställning, speciellt när det gäller småföretag, är att man betalar för en person som jobbar. Det kollektiva välfärdssamhället ska bäras kollektivt. Det är som att du pröjsar en hemförsäkring, men om det händer något får du betala allt själv, säger Sifs chefsekonom Nils-Åke Carlsson.
Flera preliminära rapporter ger vid handen att företagens totala kostnader har minskat sedan medfinansieringen infördes. Men Nils-Åke Carlsson tycker att det är fel sätt att se det. De ekonomiska konsekvenserna kan vara av det slag vi inte ser, till exempel avsaknad av jobb som borde finnas, för att de små företagen inte vågar anställa, menar han.
- Det blir inte billigare för småföretagen just när det händer. Tänk dig att du är företagare med två anställda och en blir sjuk. Då tappar du 50 procent av din produktion. Man kan inte bara se till makrostatisktik.
Roger Mörtvik är samhällspolitisk chef på TCO, som visserligen har haft kritik mot medfinansieringen, men då mot utformningen.
- TCO tycker att idén är bra i grunden. Det ska stimulera till rehabilitering . Vi anser däremot att företagens betalningsansvar ska gälla arbetsrelaterad sjukdom, inte vid medicinsk rehabilitering för till exempel cancer. Det kan leda till undanträngningseffekter.
Nils-Åke Carlssons argument att arbetsgivaren ska betala för den som arbetar och inte motsatsen, har Mörtvik svårt att förstå.
- Då är det inte medfinansieringen som är problemet. Jag skulle tro att 90 procent av arbetsgivarnas kostnad vid sjukdom är sjuklöneperioden. Medfinansieringen är bara en liten liten del. Principen att arbetsgivaren är med och betalar när någon blir sjuk är etablerad och inte speciellt omtvistad, säger Roger Mörtvik.
Han anser att man bör invänta de två utvärderingar som pågår innan man drar några slutsatser av medfinansieringen. Att Sif och TCO har olika ståndpunkter tar han med ro.
- Just nu betyder det ingenting. Det ger visserligen en bild av att det är en komplicerad fråga och att vi är splittrade, det kanske inte är så bra.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.