Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Service som vanligt

Hur går det med medlemsservicen när HTF ska ägna stor kraft åt sammanslagningen med Sif?<br />
Publicerad
-Nästa år kommer vi att prioritera tre saker utöver den dagliga medlemsservicen som alltid står högst på dagordningen. Det är avtalsrörelsen, rekrytering och HTF/Sif-frågan, säger Liisa Ödén Vento, kanslichef på HTF.
-Jag utgår från att medlemsservicen inte blir sämre. Vi har så många mörka moln på himlen att den kan vi inte ge avkall på. Jag tänker inte minst på att medlemmarna får en ökad kostnad för a-kassan,
Har kansliet gjort något extra för att klara sammanslagningen vid sidan av den ordinarie verksamheten?
-Vi har ett väldigt bra planeringsverktyg i förbundet, som gör att varje anställd på halvdagar när kan planera sitt arbete. Det gör att man undviker önskeplanering och planerar för tid man inte har. Systemet visar väldigt tydligt om du planerar för arbetsdagar som du inte har.
Kommer HTF Direkt, förbundets telefonrådgivning, finnas kvar i det nya förbundet?
-Om jag satt i förbundsstyrelsen skulle jag omedelbart säga ja, men det gör jag inte. Men jag hoppas innerligt att den blir kvar, för telefonrådgivningen gör en otrolig medlemsnytta.

Tungt uppdrag:
HTF vill sätta in förbundets vice ordförande Cecilia Fahlberg i styrelsen för Alecta, som förvaltar privattjänstemännens avtalspensioner. Det är ett tungt uppdrag. Alecta förvaltar ca 400 miljarder kronor i olika fonder.
Hon kommer att efterträda HTF:s förre ordförande Holger Eriksson. Det betyder att ytterligare en kvinna tar plats i den än så länge manligt dominerade styrelsen. Uppdraget innebär också ett arvode på ca 80000 kronor per år.Mycket arbete

Mycket arbete
Ungefär 40 anställda i HTF kommer att vara med i de olika arbetsgrupper som bildats för att lösa olika delar av sammanslagningen med Sif. Arbetsgruppernas namn visar vilket komplicerat pussel det är att bilda ett nytt förbund:
Stadgegrupp, avgiftssystem, avdelningsstruktur, visionsdokument, medlemserbjudande, inriktning 2008, handlingsprogram Mix, uppdragsbeskrivning för anställda i organisationen, budget, förhandlingsorganisationen, lokalfrågan, ny juridisk person och samgåendeform, administrativa rutiner samt IT-system och telefoni, ny webb, anställningsvillkor och anställningsavtal, a-kassan, ny tidning, varumärkesplan varumärke och logotype, opinionspaket, och lansering av nytt förbund.
Dessutom kommer de båda ordförandena i förbunden, Bengt Olsson HTF och Mari-Ann Krantz Sif, rekrytera kanslichef till det nya förbundet.

Färre medlemmar i november
Under november månad minskades HTF:s medlemsantal med ca 350 personer. Nu risker förbundet att hamna på minusresultat när årets utveckling summeras.
Tappet förra månaden kan ses som en reaktion på valresultatet, enligt Sven-Gunnar Sööder på HTF:
-Ja, det är nog till stor del medlemmar som tagit konsekvenserna av all debatt som varit. Här finns en grupp som ser att medlemskapet blir dyrare efter årsskiftet när avgiften till a-kassan höjs. En annan grupp kanske inte tycker att de inte behöver facket längre, eftersom de tror att fler jobb kommer i och med regeringsskiftet, säger Sven-Gunnar Sööder.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.