Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Semester i stället för bonus

Tillverkningstakten är högre än orderingången på BT Production i Mjölby. Därför har fack och ledning enats om att slopa bonusen till förmån för tio dagars extra ledighet i höst.
Linda Svensson Publicerad

Liksom de flesta andra industrier har Toyotaägda BT haft en tuff vår. Från att ha ökat med tio procent om året under ett decennium fick man plötsligt brottas med varsel och uppsägningar. Nedgången har bromsats, men ännu är det för tidigt att tala om en återhämtning för trucktillverkaren. Därför behöver man slå av på takten i produktionen.

- Vi hade en medlemsomröstning om förslaget att byta bonusen mot två lediga veckor. Det blev 131-2 för, om jag minns rätt, säger Rainer Fredriksson, Unionenklubbens ordförande på BT Production.

Veckorna 44, 52 och 53 kommer således att bli arbetsbefriade, men med full lön för de anställda. Den uteblivna bonusen täcker en veckas ledighet, dessutom har de anställda tidigare inarbetad tid. Fem dagar bjuder företaget på.

- De är till och med lite avundsjuka på oss på andra BT-bolag, säger Fredriksson.

Vårens varsel drabbade främst arbetarna. Bara 10-15 tjänstemän blev av med jobben, mot 150 metallare. Läget är fortfarande bräckligt, och oron bland tjänstemännen är stor att det är de som drabbas om det blir ytterligare neddragningar. Men hittills har det inte kommit några sådana signaler från ledningen.

- Det man vill diskutera är ett eventuellt införande av fyradagarsvecka. Företaget vill gärna ha en sådan uppgörelse, som skulle gälla alla. Vi ser problem på vissa avdelningar att gå ned i arbetstid. Då måste man ta bort jobb också, för de har fullt upp. Annars skapar vi bara arbetsmiljöproblem, säger Rainer Fredriksson.

Han utesluter inte att det ändå kan bli en lösning med kortare arbetstid och lägre lön, men troligen först efter jul.

- Det vi har diskuterat nu är att vi vill ha en rejäl ekonomisk genomgång. Sedan kommer vi naturligtvis att diskutera det med vår förhandlingsavdelning på Unionen.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.