Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Scania diskuterar lönesänkningar

Ambitionen har hittills varit att ligga lågt under lågkonjunkturen, och satsa på att kompetensutveckla personalen. Nu menar Scania att det inte räcker.
Linda Svensson Publicerad

- Vi har inlett samtal om åtgärder i positiv anda med företagsledningen. Om ett par veckor drar vi igång med riktiga förhandlingar, säger Håkan Thurfjell Unionens klubbordförande på Scania.

Företaget har meddelat att man vill genomföra sänkningar av arbetstid och lön i linje med det avtal som finns mellan IF Metall och Teknikföretagen. Men man vill inte begränsa det till att omfatta bara metallarna. En sådan lösning skulle gälla alla. För anställda som tillhör Sveriges Ingenjörer finns möjlighet att lokalt komma överens om kortare arbetstid med lönesänkningar som följd. Hur det ser ut för Unionens medlemmar är mer oklart. Visserligen har det slutits ett antal lokala avtal liknande IF Metalls. Men samtidigt har Unionens förbundsledning hävdat att de centrala avtalen inte tillåter det.

Håkan Thurfjell har en dialog med Unionens förhandlingsenhet.

- Vi pratar om hur man har gjort i andra företag. Det är bra för oss att få veta det, eftersom vi inte har varit i den här situationen tidigare.

Scania vill sänka lönerna med 20 procent. Det tycker Thurfjell är för mycket.

-  Vi har flera fall där både herr och fru jobbar i företaget. Då skulle alldeles för mycket av hushållskassan försvinna. Tio procent är en betydligt bättre nivå, säger han.

Krisen har gått hårt åt fordonsindustrin.

- Det är katastrof vet du. Det här är ingen lågkonjunktur, det är depression, säger Håkan Thurfjell.

Enligt Scanias bedömning kan en vändning eventuellt komma först nästa sommar. Lönesänkningar skulle vara ett sätt att behålla personalen under krismånaderna.

- Det är värt mycket att slippa ett varsel.

Men kan man verkligen behålla full styrka under så lång tid, även om man sänker lönerna?

- Det vet man ju inte. Det få vi se framöver vart det leder. Vi behöver ju alla när det lossnar igen.

Enligt IF Metall och Teknikföretagen har runt 100 lokala avtal slutits om arbetstidsförkortning och lönesänkningar den senaste månaden. Enligt IF Metall innebär det att man kan ha räddat tusentals jobb.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.