Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Satsa på indexfonder - eller på apor

De flesta placerare, hur välbetalda de än är, klarar inte av att slå index på sikt. Du betalar alltså dyrt för en tjänst som en apa, eller ännu hellre en dator, skulle sköta bättre. Låter det konstigt? Ja, och än konstigare blir det. Låt oss börja med apan. <br />
Publicerad
En undersökning av Tidningen Fokus visar att ett slumpmässigt urval av aktier (gjort av exempelvis en apa) skulle gett bättre avkastning än bankernas största Sverigefonder. På tio års sikt skulle en slumpmässigt utvald portfölj gett totalt 218 procent i avkastning, samtidigt som de största Sverigefonderna endast skulle ge 158 procent i avkastning under samma period. Apan vinner inte bara i form av ett bättre resultat - den är dessutom betydligt billigare än sina medtävlare. De stora Sverigefondernas avgifter ligger på cirka 1,5 procent medan apan jobbar helt gratis. Fondernas avgifter speglar alltså administrativa kostnader, snarare än en överlägsen förmåga att välja aktier.
Så kommer vi då till datorn som placerare av dina surt förvärvade slantar. Indexfonder är inte aktivt förvaltade utan följer slaviskt (datoriserat om du vill) ett förutbestämt index. Fonden köper in aktier i proportion till det indexet.
En dator kan enkelt och billigt sköta förvaltningsjobbet. Indexfonder har betydligt lägre avgifter än de traditionellt förvaltade fonderna men har trots detta på sikt visat sig ge bättre avkastning. Sensationellt eller hur? Indexfonderna är både bättre och billigare.
Nu tycker du kanske att detta låter skumt, då din bank aldrig pratat om indexfonder?
Förklaringen kan vara att banker och försäkringsbolag helt enkelt helst säljer vanliga fonder med högre avgifter. Storbankernas Sverigefonder utvecklas alla i stort sett som index men kostar omkring 1,5 procent. Indexfonderna däremot kostar mellan 0,2 och 0,4 procent.

Men dyrt kan ju vara bättre?
En dyr fondförvaltare kan inte garantera någonting. En indexfond som slaviskt (datoriserat om du så vill) följer ett index kan garantera att avkastningen kommer att följa detta index utveckling. Troligtvis blir avkastningen än bättre. Eftersom fonden köper samma andel av varje aktie som aktien har i det börsindex förvaltaren valt att följa, betyder det att avkastningen varje år kommer att bli lite bättre än detta index, tack vare de utdelningar som inte räknas med i index.
Hur ska du välja indexfond då?
Du tar en mindre risk om du väljer en indexfond som följer en bred marknad (Europa är bättre än Sverige). Det är också bra om många bolag ingår i index, undvik index som bara innehåller 30 eller 50 aktier. Lättast och kanske allra viktigast är att välja en fond med låga avgifter. Redan under en tioårsperiod blir en extra procent per år ordentligt märkbar men om spartiden är riktigt lång (20-30 år) handlar det om åtskilliga tusentals kronors skillnad. Lägre kostnader kommer att ge högre avkastning än genomsnittet bland aktivt förvaltade aktiefonder med samma inriktning.

Finns det inga nackdelar?
Är du intresserad av att investera i småbolag, i specifika branscher eller i tredje världen så är indexfonder inte din grej. Men så här kan du bygga din fondcocktail: Till en stadig mix på bred fot välj tre indexfonder (USA, Sverige och Europa) och så spetsar du till det hela med svenska småbolag samt en läkemedelsfond eller kanske en rysslandsfond?
Eller vad säger du, apan?


Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.