Det är två år sedan Telia Sonera presenterade ett kraftigt åtstramningspaket som innebar uppsägningar för 2 000 anställda i Sverige. Anledningen var att Telia ville bli bäst och mest kostnadseffektivt av alla teleoperatörer. Nu är man tydligen där. Bara det sista kvartalet förra året uppgick Telia Soneras vinst till nästan sju miljarder kronor. Nu har företaget beslutat att aktieägarna ska få dela på drygt tio miljarder kronor. Och för cheferna väntar bonusar.
- Det går inte att försvara. Visserligen har vi anställda en medarbetarbonus. Men den kan inte ställas i relation till de miljoner som ledningen får, säger Agneta Ahlström, klubbordförande Unionen-Tele.
De senaste två årens uppsägningar har präglats av oenighet mellan fack och företag. Bland annat sade företaget upp det omställningsavtal som tecknades 2005.
- Det var bedrövligt. Man tog bort de framförhandlade förutsättningarna att hantera övertaligheten, säger Agneta Ahlström.
I stället för det omställningsavtal man hade, som bland annat innebar att man följde turordningen men inte sade upp någon förrän man ordentligt hade utrett den anställdes möjlighet till omskolning eller omplacering, har företaget nu tillämpat lagen om anställningsskydd.
- Många har inte ansetts uppfylla kompetenskravet, så det är många med lång anställningstid som har fått lämna företaget. Risken är att man använder Telia som exempel i ett större sammanhang och ändrar praxis på svensk arbetsmarknad, säger Agneta Ahlström.