Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Saco vill ha särskilda arbetsförmedlingar

Fler akademiker än någonsin är arbetslösa. Värst är det för ekonomer. Saco efterlyser fler specialarbetsförmedlingar, för de få som finns kvar fungerar bra.<br />
Publicerad
Saco har djupintervjuat 60 arbetslösa medlemmar i Stockholm och Malmö. Det dominerande intrycket är kritiskt. "Det som framfördes var krav, krav, krav - inget om vad de kan göra för mig." "Allting är anpassat för sökande utan högre utbildning". "Man får vänta en timme, men jag ska hålla tiden exakt, annars blir jag av med ersättningen".
Sacos ordförande Anna Ekström framhåller att arbetsförmedlingen är en viktig del i en välfungerande ekonomi. Och att det är viktigt att den fungerar även för arbetslösa akademiker. Men också att det måste vara svårt att leva upp till alla olika behov. Bland annat därför att förmedlingen har dubbla roller. Den ska utöva kontroll och förmedla jobb, och så måste det nog vara. För om man skilde kontrollen från coachningen skulle det medföra väsentligt större byråkrati.
- Men vad de flesta arbetssökande vill ha och borde få är ett bollplank, någon att diskutera sin situation med. Länsarbetsnämnden borde ägna sig åt att utveckla sina metoder.
På en arbetsförmedling som fungerar väl får besökarna träffa någon som förstår sig på deras meriter och som vet vilka arbetsgivare som kan ha något att erbjuda.
- Akademisk utbildning är ingen kungsväg längre. Det är en personlig investering i tid, pengar och engagemang och det är viktigt att först skaffa sig ordentlig kunskap om arbetsmarknaden.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.