visar att det inte finns något som pekar på att rörligheten mellan arbetsställen har minskat över tiden, de äldsta arbetstagarna undantagna. Påståendet om att den svenska arbetsrättslagstiftningen är ett hinder för rörligheten på arbetsmarknaden stämmer inte, enligt Saco.
- Det är lika stor rörlighet här som i andra länder, sa
rapportförfattaren Helena Persson på en presskonferens.
Saco varnar för att högskolans utvidgning under de senaste åren lett till minskad kvalitet på många utbildningar. Det drabbar främst studenter från arbetarhem som i högre utsträckning går på utbildningar med många elever per lärare, och där få lärare har disputerat.
Enligt rapporten är Sverige ett av fem länder inom OECD där kostnaderna per elev minskade mellan 1995 och 2002. Ett sätt att frigöra resurser är att stoppa så kallad konkurrenskomplettering på Komvux, det vill säga att elever läser om kurser för att höja sina betyg. Nästan hälften av eleverna mellan 18 och 24 år läste på Komvux av den anledningen år 2000. Resultatet blir en uppdämningseffekt när det i sin tur blir ännu svårare för efterföljande årskullar att komma in på högskolan.
- Det är många som drabbats av det här stora och korkade
beslutet som inte en människa tjänar på, sa Sacos ordförande Anna Ekström.
JÖRAN LINDEBERG