Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Saabfack kräver besked om förarlösa flygplanet

I ett öppet brev till alla partiledare vädjar Sif och LO-klubbarna på Saab i Linköping att inte låta valstrategier grumla omdömet och riskera högteknologiska svenska jobb.<br />
Publicerad
I början av juni skulle riksdagen fatta ett formellt beslut om att Sverige skulle delta i utvecklingen av ett nytt förarlöst flygplan - Neuron. För de anställda på Saab var det bara formalia. Flera personer arbetade redan med projektet, som planerats i ett och ett halvt år. Men miljöpartiet och folkpartiet sade tvärnej till svensk inblandning.
- Vi är väldans oroliga. För Saabs del innebär det att vi blir utestängda från det enda nya flygprojektet i Europa de närmsta tre fyra åren. Företaget kan komma att förlora viktig kompetens, säger Johan Löfling, Sifklubbens ordförande.
Frankrike och Sverige skulle enligt planerna stå för merparten av utvecklingen och kostnaderna. Men om inte Sverige lämnar besked om framtiden denna månad kommer erbjudandet att gå till en annan nation.
- Italien har redan meddelat att man är intresserad, och Berlusconi är väl inte så svårtövertalad om han skulle få chansen, säger Johan Löfling.
Saab skulle stå för den autonoma flygdelen av maskinen, det vill säga programvaran som gör att flygplanet kan korrigera till exempel kurs och höjd utan bemanning.
- Högteknologiska arbeten trodde vi skulle finnas kvar i Sverige när de flyttar ut de okvalificerade jobben till Kina. Förtroendet för Sverige som deltagare i internationella projekt får sig en rejäl knäck av det här.
Från riksdag och regering har det hittills varit tyst om Neuronprojektet. Om inget nytt inträffar kommer det att tolkas som att man tagit ett passivt beslut om att inte delta, menar Johan Löfling.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.