Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Saab varslar 750

I dag informerades de anställda på Saab Automobile i Trollhättan om att företaget vill säga upp 750. Det är det första varslet på Saab på flera år.
Linda Svensson Publicerad

Att ekonomin inte går ihop för biltillverkaren har stått klart länge. Ändå har man hittills lyckats undvika uppsägningar, till och med när man gick ned från två till ett skift i december. Men nu tvingas Saab agera.

- Vi är inte ensamma i bilbranschen om att behöva anpassa oss till lägre efterfrågan. Vi hade inget annat val, säger Gunilla Gustavs på Saab Automobiles informationsavdelning.

Bland de anställda var reaktionerna blandade.

- Det var både väntat och oväntat, säger Anette Hellgren, Unionenklubbens ordförande.

En anledning till att man inte har varslat om uppsägningar tidigare är det avtal inom GM Europa som slöts 2004. Avtalet säger att ingen ska tvingas till uppsägning. Däremot har det gått ut erbjudanden om frivillig uppsägning med bra ekonomiska villkor.
Fackens uppfattning har varit att avtalet ska gälla också under rekonstruktionen av Saab.

- Nu har det fallit. Vi måste få ordning på balansräkningen. Vi har inte råd att låta folk övervintra, säger Anette Hellgren.

De anställda hoppas fortfarande att den låneansökan som Saab har skickat till Europeiska Investeringsbanken, EIB, ska godkännas. Hittills har det varit kalla handen, men om rekonstruktionen faller väl ut hoppas man kunna presentera ett företag i balans, med bra affärsplan och goda förutsättningar. I dag kommer, enligt uppgift, Volvo Personvagnar, Scania och Volvo Lastvagnar att beviljas lån från EIB.

- Det vore jätteroligt för deras del. Vår affärsplan innebär bland annat att vi kommer igång igen efter sommaren, när vi börjar producera nya 9-3X. Men alla aktiviteter glider i tiden när ingenting blir klart, säger Anette Hellgren.

Det är 650 arbetare och 100 tjänstemän som nu varslas. Gunilla Gustavs utesluter inte att det kan bli fråga om ytterligare varsel längre fram.

- Det här är vad man bedömer är rätt inom produktionen. I rekonstruktionen tittar man på hela företaget, och vad som behövs för att attrahera investerare och en ny ägare. Man kan inte utesluta att det kommer fler varsel, även om vi inte har några sådana indikationer nu.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.