Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Så vill partierna bota patienten

Det gäller att "förebygga och rehabilitera i stället för att utförsäkra och pensionera", skriver centerpartiet i sitt svar på Siftidningens valenkät 2002. Det är en bra sammanfattning av politikernas ambition att få ner sjuktalen (se sidorna 54-55 och www.siftidn.sif.se för de kompletta enkätsvaren).
Publicerad
Hur kampen mot ohälsan ska föras har partierna förstås olika uppfattningar om. Alla utom moderaterna säger sig vilja bygga ut företagshälsan, men endast vänsterpartiet är redo att lagstifta om en obligatorisk och kvalitetssäkrad företagshälsovård för alla anställda. M vill ge extra pengar till sjukvården, införa vårdgaranti och utbilda läkarna i försäkringsmedicin.
Ju kortare sjukfrånvaro, desto lättare att komma tillbaka till jobbet. Denna insikt får folkpartiet och kristdemokraterna att tala för en garanti om att rehabilitering ska inledas inom en månad. Fp vill dessutom att en ny prövning ska göras av en annan läkare senast efter två månaders sjukskrivning. Centern ligger snäppet efter med sin rehabgaranti efter tre månaders sjukfrånvaro. C och fp vill sänka ersättningen för dem som inte ställer upp på rehabilitering. Miljöpartiet anser att kvalitet, innehåll och den enskildes möjlighet att påverka är viktigare än tidsgaranti.
Vänsterpartiet är ensamma om att säga ja till högre avgifter för företag med hög sjukfrånvaro. Kristdemokraterna tror att ett sånt system skulle försvåra för människor med en svag position på arbetsmarknaden att få jobb. C vill belöna företag som satsar på arbetsmiljön med sänkta arbetsgivaravgifter.
Ytterligare en karensdag i sjukförsäkringen propagerar kd och m för. Vänstern och socialdemokraterna vill avskaffa karensdagen, v nu och s på sikt.
"Gör det lönsamt att vara jämställd förälder", manade TCO-ordföranden Sture Nordh i en debattartikel. Folkpartiet och kristdemokraterna har tagit honom på orden. Fp föreslår en jämställdhetsbonus: om pappan är hemma i exempelvis tre månader höjs ersättningen i föräldraförsäkringen till 90 procent under sex månader. Kd vill höja till 90 procent oavsett vem som tar ut ledigheten. Centerpartiet vill fördubbla barnbidraget och höja både golv och tak i försäkringen, taket till elva basbelopp (11 x 36 900 kr). Alla utom miljöpartiet och moderaterna tror att höjt tak leder till en jämnare fördelning av barnledigheten. Socialdemokraterna, vänstern och mp önskar vika ytterligare månader för pappan.
Löften och ambitioner i en valrörelse skapar i sig inga förändringar. Det krävs att du och alla andra driver på. Att utnyttja rösträtten är ett steg. Vilka frågor är viktiga för dig? Vad brinner du för? Kolla på partiernas hemsidor om dina frågor finns med, om de tas på allvar, i valmanifest och utspel.
BJÖRN ÖIJER

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.