1. Stranden
Med mördarhajarna i Egypten i färskt minne är det ändå solen som utgör den största risken på stranden. Och då avses inte enbart malignt melanom, ej heller den psykiska påfrestning det innebär att exponera sin blekfeta kropp offentligt, utan solsting - den tredje vanligaste dödsorsaken i världen enligt forskare. Drick mycket även om du inte är törstig och ha gärna salttabletter till hands.
Svettas du mycket kan du få brist på natriumklorid vilket kan leda till kramp och i allvarligare fall död.
2. Vattnet
Om huggormar kan bita i vattnet eller inte tvistar de lärde, men att gäddor gärna ger sig på utstickande lemmar hos badande finns det många vittnesmål om. Trots detta är det inte odjuren i vattnet som är de största hoten mot ditt liv (såvida du inte badar utanför Queensland bland kubmaneter eller i Amazonfloden bland blodtörstande pirayor) utan vattnet i sig.
Varje år drunknar nära 100 personer i Sverige. Vanligaste orsakerna är badolyckor och fall från fritidsbåtar.
3. Trafiken
Visserligen är nättrafiken ofta så enerverande att en otålig person riskerar hjärnblödning, men de största riskfaktorerna finns ändå på våra vanliga vägar.
Nyblivna körkortsägare och ålderskrisande mc-knuttar i kombination med dryga husvagnsägare och närsynta älgar gör semesterresan till en veritabel dödsfälla.
Förra året dog 314 personer i trafiken i Sverige.
4. Naturen
Den svenska floran är väl rätt harmlös så länge man undviker en och annan lömsk svamp, men faunan är det värre bevänt med. Den dödliga dvärgbandmasken i Bohuslän är bara förnamnet. Glöm björn och lo- fästingarna är naturens värstingar. Det går visserligen att vaccinera sig mot TBE - fästingöverförd hjärninflammation, men borrelia finns inget vaccin mot. Inte heller mot getingar, som tar livet av en till två personer per år. Av ormbett har fem personer dött på 13 år i Sverige.
5. Utlandet
Den utländska faunan ska vi bara inte prata om. Människoätande krokodiler och flodhästar med attitydproblem skördar till exempel hundratals offer varje år. Om en krokodil attackerar: Spring så fort du kan i en rak linje. Stanna inte förrän efter minst nio meter - och hoppas på att krokodilen också vet att den tröttnar efter precis nio meter. Undvik för säkerhets skull också semester i Svalbard. Isbjörnarna där har en lustig syn på vad som är lämpliga skrovmål. Dödligast av alla utländska varelser är dock malariamyggan som skördar två miljoner liv varje år.
6. Maten
Vid det här laget har de flesta insett att all mat är livsfarlig på ett eller annat sätt. Otäcka bakterier frodas med frenesi i sommarvärmen. Du har väl inte glömt E-kolibakterien EHEC, eller VTEC, som den också kallas, som orsakade gurkpanik i Sverige för något år sedan? Drygt 300 personer i Sverige drabbades 2010 av EHEC. Pest och kolera förekommer främst utomlands - mild kolera kan lätt förväxlas med vanlig turistdiarré, som trots att den oftast inte leder till döden känns så när man sitter där och hulkar. Var extra petig med hygienen sommartid.
7. Hängmattan
Man skulle kunna tro att säkraste semestern är att stanna i hängmattan, men icke. Förutom den uppenbara risken att trilla ner och slå huvudet i en trädgårsdtomte i cement, finns det också risk för att du får en blodpropp om du ligger alltför orörlig alltför länge. Så se till att göra dig något ärende då och då och vifta åtminstone på tårna för att undvika plötslig hängmattsdöd. Undvik all form av trädgårdsarbete - varje år skadas drygt 6 000 trädgårdspåtare så allvarligt att de tvingas uppsöka akuten. Vådlig kontakt med motorgräsklippare är vanligaste orsaken.