Vintern är slitig för många småbarnsföräldrar. Det är ett snorande och hostande som aldrig tycks ta slut. Februari och mars är högsäsong för influensan, kräksjukan och andra otäcka virus. Det märks ute på arbetsplatserna där de med småbarn oftare än annars är hemma. Under februari anmäler föräldrar i Sverige att de tagit ut 600 000 vabdagar. Det kan jämföras med cirka 200 000 under sommarmånaderna visar statistik från Försäkringskassan.
Uttaget av tillfällig föräldrapeng är också som störst när barnen är i förskoleålder, alltså 2 till 6 år. Föräldrar vabbar 7 till 10 dagar per år när barnen är i dagisåldern. När de blivit lite äldre är motsvarande siffra 5 dagar per år.
Det kan möjligtvis vara en liten tröst när du vankar hemma med en febrig unge i famnen, samtidigt som jobbångesten gror i magen. Vabhelvetet tar slut en vacker dag.
- Föräldrar borde få veta mer om att ungarna går igenom ungefär 40 infektioner under dagisåren, säger föräldrapsykologen Malin Alfvén.
Malin tycker att det pratas alldeles för lite om vab, som är en oundviklig del av föräldraskapet. Alla barn är sjuka mer eller mindre under sina första levnadsår.
- Man borde informera om det här på BVC när dagis kommer på tal och redan under graviditeten borde paren diskutera hur vabben ska delas upp, tycker Malin.
Ställ in dig på att barnen kommer att bli sjuka, att du kommer vara hemma mycket från jobbet i perioder och planera uppdelningen av vabbandet innan barnet blir sjukt är hennes råd. En sömnlös natt med febrig unge leder ofta "vem ska vara hemma?"-diskussionen till ett praktgräl.
- Ett råd jag har är att bestämma er för varannan vab, utan åtskillnad. Jag har träffat föräldrar som har gjort så och de säger att det har revolutionerat deras liv. Och att skylla på att vi inte kan vara hemma på grund av jobbet är inte sant. Det kan vi visst.
Men det är svårt att komma ifrån att jobbet får lida när barnen blir sjuka. Jobbhögen växer, chefen stressar och arbetskamraterna får dra ett tyngre lass.
Hur tacklar man sura kollegor som tycker att man jämt är borta?
- Du ska informera om läget hemma. Berätta också om du delar vabben med din partner, det brukar hjälpa är min erfarenhet. Har man inga barn eller inte behövt vabba då kan man omöjligen veta hur det känns. Men får du dumma frågor som "va, ska du vara hemma igen?" ska du svara: Ja. Du behöver faktiskt inte förklara dig, förklaringar förvärrar bara det dåliga samvetet man redan har.
Så det finns alltså ingen universallösning mot vabångest?
- Jag är inte så säker på att man kan bli av med det dåliga samvetet. Människan är skapt till att tänka på det man missar att göra och inte så mycket på det man har gjort. Inse det och det kanske lindra något.
Fakta
Några ord om ...
...att jobba hemma när barnen är sjuka. Stäng av jobbmobilen ibland. Om barnet är stort nog, berätta att nu ska jag ta några jobbsamtal men sen stänger jag av telefonen och ägnar hela nästa timma åt dig.
...jämställdhet. Dela på vabbdagarna, rakt av utan några undantag. Och bestäm er för ett system innan kräksjukan bryter ut. Det är att investera i relationen.
...taskiga kommentarer från kollegor. "Jaha, ska du vara hemma idag också?" Gå inte i försvarsställning. Du behöver faktiskt inte förklara dig. Svara bara: ja.
...kommunikation. Informera om läget för kollegor och chefen. Tycker du att det känns som du sviker jobbet, berätta det. Om du delar på vabben hemma, berätta det också. Då vet de att du gör ditt bästa i alla fall.
...förberedelser. Prata redan under föräldraledigheten om att ni en vacker dag måste vabba. Hur ska ni lösa det då?
...virus och bakterier. Barn behöver gå igenom ett gäng infektioner för att rusta sitt immunförsvar. Din unge är inte klenare än någon annan, det bara är så.
...framtiden. Det blir bättre, infektionerna blir färre. Vi lovar.