Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Så fixar du snabba pengar

Gapar plånboken tom efter alla helger? Ett sätt att snabbt få in pengar är att sälja sådant du inte behöver. På Blocket, exempelvis, säljs en fjärdedel av allt som läggs ut till försäljning inom ett dygn.
Anita Täpp Publicerad

Eftersom många har det tufft ekonomiskt i januari kan man tro att det borde vara högkonjunktur på secondhandmarknaden nu. Men på köp- och försäljningssajten Blocket har affärerna ännu inte tagit riktig fart.

- Vår absoluta topperiod är vår och höst, när folk brukar rensa i sina förråd och säljer mycket säsongsbetonat, som cyklar på våren, säger Johanna Wilkens, pressansvarig på Blocket.

Sedan försäljningen mer eller mindre lades på is strax innan julhelgerna börjar den nu komma igång på allvar igen och nu ligger cirka 600 000 annonser ute.

- Just nu säljs mycket julklappar liksom mycket utrustning för vintersport, som skidor och skridskor. Och snöslungor, säger Johanna Wilkens.

- I och med att 25 procent av allt som kommer in på Blocket säljs inom ett dygn, så är det ett bra sätt att få in kontanter snabbt.

Ett näst intill garanterat sätt att snart få tillskott i kassan är att sälja möbler, tipsar Johanna Wilkens om.

- De går alltid att sälja, så länge det är till rätt pris. Och om man har satt ett för högt pris går det ju alltid att korrigera i annonsen.

På Tradera har det varit full fart på affärerna ända sedan julaftonens kväll, då många genast la ut oönskade julklappar på auktionssajten.

- Det säljs också mycket teknik efter julen, som gamla mobiltelefoner när man fått en ny i julklapp. Och nu läggs också många DVD-boxar och böcker man hunnit läsa ut till försäljning,  säger Anna Chrona, presschef på Tradera.

I dagsläget pågår 900 000 auktioner på sajten.

- Vi har ju alltid mycket sådant som folk samlar på, som frimärken och designat porslin. Men det säljs också mycket kläder, inte minst barnkläder hos oss.

- Nu har folk börjat sälja utrustning för vintersporter. Många har nog redan börjat tänka på sportlovet också och försöker spara pengar genom att leta efter begagnade hjälmar, skidor och sådant, samtidigt som man vill avyttra sådant som barnen växt ur.

Hos Tradera säljs varorna i genomsnitt efter sju dygn, vilket är en vanlig längd på en auktion på sajten.

Fakta

Så säljer du snabbt:

  • Tänk säsongsbetonat. Att nu sälja julgranskulor är ingen hit.
  • Kolla vad andra tar för att sälja det du har till försäljning och lägg dig sedan lite lägre i pris.
  • Se till att lägga ut bra bilder på det du ska sälja i annonsen. Som köpare vill man se vad man köper.
  • Var så informativ som möjligt i annonsen. Ange mått, när och var du själv köpt varan osv.
  • Om din sak har skavanker, uppge det för att undvika framtida problem.

Så undviker du att bli lurad:

  • Om ett erbjudande låter för bra för att vara sant så är det förmodligen det. Låt dig inte stressas av säljaren.
  • Betala aldrig i förskott.
  • Köp helst varan direkt av säljaren, begär originalkvitto och skriv ett köpekontrakt. Men möt aldrig säljaren på en okänd plats med kontanter. Om affären gäller stora belopp, som vid en bilaffär, gör i stället upp affären på en bank eller använd en postväxel.
  • Om du gör affärer med någon som bor långt ifrån dig - se till att du har fått betalt innan du skickar en vara och var försiktig med att betala i förskott till en okänd säljare. Affären blir tryggare för båda parter om ni använder er av en "säker betalväg" som Internetgiro, Payson eller PayPal.
  • Lämna aldrig ut ditt bankkonto- eller kreditkortsnummer till okända människor.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.